Uredba temeljem koje su Frka Petešić i ostali dužnosnici dobili stanove ukinuta je 2018.

Nakon što je Nacional u novom broju otkrio da je stan kojim se koristi predstojnik Plenkovićeva ureda Zvonimir Frka Petešić, a u vlasništvu Državnih nekretnina, u centru Zagreba ekspresno obnovljen nakon prvog zagrebačkog potresa, otvorilo se pitanje kriterija po kojima se državnim dužnosnicima dodjeljuju stanovi.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine tvrde da je Frka Petešić potvrdio kako u vlasništvu ili najmu nema useljiv stan ili kuću u Zagrebu te je tako ostvario pravo na dodjelu stana u državnom vlasništvu, nevezano uz svoje prebivalište.

U vrijeme kad je Frka Petešić postao predstojnik Ureda predsjednika Vlade, odnosno državni dužnosnik, dakle 2017. godine, prijavio je prebivalište u obiteljskoj kući u Salima na Dugom Otoku iako tamo uopće ne živi. Prije stupanja na dužnost predstojnika Ureda premijera, dok je bio veleposlanik i zaposlenik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, sve do 2017. imao prebivalište u Zagrebu. No, nakon što je postao šef kabineta, prebivalište je prebacio u Sali na Dugom Otoku, te je zatražio i državni stan na korištenje.

Dokument na osnovu kojeg su iz Vlade objašnjavali da predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić ima pravo na korištenje stana većeg od 90 kvadrata u centru Zagreba – ne vrijedi. Stavljen je izvan snage u listopadu 2018. godine drugom uredbom o raspolaganju državnim nekretninama koje je tad donesena, prenosi Telegram.

U novoj uredbi se, ipak, ne govori o stanovima za dužnosnike, već samo o poslovnim prostorima u vlasništvu države. No, Vlada se tada obvezala donijeti novu uredbu. Ona nije donesena, iako je morala biti, pa se odluke iz uredbe koja je prije četiri godine stavljena izvan snage i dalje donose.

Kako je stupanjem na snagu Uredbe o postupcima koji prethode sklapanju pravnih poslova raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu dodjele na uporabu nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 95/2018 – stupila na snagu dana 03.11.2018.g.), stavljena van snage Uredba o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13), do donošenja nove uredbe, pri donošenju odluka o dodjeli stanova, kao mjerodavno se uzimaju kriteriji i mjerila iz uredbe (NN 127/13)”, navode iz Ministarstva.

Prema istoj Uredbi stan na korištenje dobio je i ministar obrane Mario Banožić. Riječ je o stanu od 92 kvadrata, a dobio ga je dok je bio ministar državne imovine, o čijem je uređenju Nacional također pisao.

EKSKLUZIVNO: Obnova Zagreba stoji, a stan šefa premijerova kabineta obnovljen je državnim novcem u rekordnom roku

Kako je Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice

Komentiraj