Ured za udruge obezvrijedio Škorine optužbe: “Financiranje udruga je javno i uređeno propisima”

Ured za udruge Vlade objavio je da je financiranje udruga javno, kontrolirano i uređeno zakonima i propisima, javlja Jutarnji list, ocjenjujući kako iz stava tog ureda “proizlazi da je točno sve što govori kandidat Zeleno-lijeve koalicije Tomislav Tomašević odgovarajući na optužbe Miroslava Škore”.

Jutarnji list tražio od vladinog Ureda za udruge komentar tvrdnji Tomaševićeva protukandidata Miroslava Škore kako su čelnici Možemo! iz proračuna izvukli pola milijarde kuna.

Domovinski pokret u ponedjeljak imao ‘130 milijuna razloga’ o financijama Možemo!. Danas ih je više od pola milijarde

“Ravnateljica Ureda za udruge Vlade RH Helena Beus nije govorila o konkretnim Škorinim optužbama, ali je dala odgovor iz kojeg proizlazi da je točno sve ono što govori Tomašević odgovarajući na optužbe – da se udruge financiraju na temelju projekata koje dobiju na javnim natječajima, da se kontrolira provedba projekata, da postoji financijska kontrola udruga, kao i da su javno dostupni podaci o radu udruga i njihovom financijskom poslovanju”, zaključio je Jutarnji list.ć

“Od njezinog donošenja 2015, javna sredstva za projekte i programe od interesa za opće dobro koje provode udruge dodjeljuju se sukladno Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Ovaj dokument u potpunosti uređuje sve faze dodjele sredstava – od raspisivanja javnih natječaja, natječajne dokumentacije, preko ugovaranja do programskog i financijskog praćenja provedbe ugovorenih projekata i programa”, objasnila je Beus.

Precizirala je da su za provedbu natječajnog postupka te ugovaranje i praćenje ugovorenih projekata odgovorna tijela javne vlasti – davatelji financijskih sredstava, svatko u svom djelokrugu. Vladina Ured za udruge ima zadaću koordinacije politike javnog financiranja projekata i programa organizacija civilnoga društva te izvještavanja Vlade o provedbi same Uredbe.

Beus je naglasila kako davatelj financijskih sredstava provjerava jesu li sredstva utrošena sukladno svrsi kojoj su dodijeljena. “Davatelj sredstava obvezan je sukladno Uredbi provjeriti jesu li sredstva namjenski utrošena”.

“Ured za udruge ne posjeduje informacije o provjerama utroška dodijeljenih sredstava, izuzev vlastitih natječaja, već Ured objavljuje kumulativno financijsko izvješće za sve davatelje sredstava, koji su sklopili ugovore za financiranje organizacija civilnoga društva iz javnih izvora” – kaže ravnateljica Beus.

Podsjeća, međutim, da su neprofitne organizacije, od kojih su udruge najbrojnija vrsta, i obveznici Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, te se za svaku neprofitnu organizaciju mogu pronaći javno dostupni podaci o prihodima i rashodima na godišnjoj razini. “Mogu se naći u formatu financijskih izvještaja putem Registra neprofitnih organizacija, a detalje o svakoj registriranoj udruzi, uključujući javno objavljene statute zainteresirana javnost može pronaći u Registru udruga”, kazala je Helena Beus.

Komentiraj