Ured predsjednice RH od danas privremeno u Požegi

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je svoj privremeni ured otvorila u Požegi, u zgradi Požeško-slavonske županije.

Početak rada predsjedničina ureda u Požegi obilježen je podizanjem predsjedničke zastave, uz zvuke državne himne “Lijepa naša”. Zastavu je podigao Luka Ligenza, učenik osnovne škole iz Čagline.

Pozdravljajući predsjednicu, župan Alojz Tomašević istaknuo je povijesni kontinuitet ove županije, koji seže još do 1210. godine. “Vaš današnji dolazak je jedan poticaj i jedna nada da ovaj prostor zaslužuje više i bolje. Slavonija nije samo prostor gdje treba ratovati, već je i prostor gdje treba svatovati. Ovaj posjet je i poticaj da mladi ne odlaze, nego ostanu na vjekovnim ognjištima svojih predaka”, poručio je Tomašević.

Otvaranje Ureda predsjednice u Požegi osmo je po redu privremeno izmještanje izvan Zagreba, a Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila je kako na ovaj način želi pokazati da nema manje vrijednih dijelova Hrvatske.

Predsjednica: Prazne kuće u Slavoniji alarmiraju na izvanredno demografsko stanje

“Dolazim kako bih s vama podijelila probleme i vjeru u bolju budućnost, te pomogla kako bi se otvorile nove perspektive, kako životne tako i poslovne”, naglasila je predsjednica. Dodala je kako se nakon rata nedovoljno ulagalo upravo u prostore zapadne i središnje Slavonije, napominjući da prazne kuće u Slavoniji i cijeloj državi alarmiraju na izvanredno demografsko stanje.

“Doima se kao da svi glavni putovi zaobilaze ovu županiju i ove krajeve. Ne samo prometni, nego i gospodarski. To tako ne smije biti, moramo podržati Slavoniju koja je pridonijela oslobađanju Hrvatske i kao takva ne smije biti drugorazredni kraj”, poručila je. Izrazila je zadovoljstvo da Vlada ima ambiciozan plan za Slavoniju, apelirajući da demografska politika bude osnova svih razvojnih politika, kako u Slavoniji, tako i u drugim dijelovima Hrvatske.

Nakon svečanog otvorenja ureda, predsjednica prema rasporedu ima susret s predstavnicima županijske uprave na čelu sa županom Tomaševićem te gradonačelnicima i načelnicima općina s područja te županije.

Boravak predsjednice u Požeško-slavonskoj županiji planiran je do petka, 3. ožujka.

Komentiraj