Predsjednica u bolnici posjetila djevojčicu čiji je otac uhićen zbog poziva njenom uredu

Nakon što je Ured Predsjednice komentirao slučaj Dragana D. iz Koprivnice koji je nazvao ured tražeći pomoć za svoju teško bolesnu kćer koju čeka skupa operacija, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je danas poslijepodne posjetila djevojčicu u bolnici.

“S obzirom da se radi o maloljetnici, ne mogu govoriti o zdravstvenom stanju Vanese, ali mogu potvrditi da je tim njezinih liječnika promptno reagirao i da rade sve u svojoj moći. Tijekom sutrašnjeg dana roditelji će dobiti novi plan liječenja djevojčice i na kraju će oni odlučiti”, izjavila je nakon posjeta predsjednica dodavši da roditeljima bolesne djevojčice želi sve najbolje.

Komentirala je i slučaj oca djevojčice. “DORH je pokrenuo postupak protiv njega u koji se ja ne smijem i ne želim miješati. Ali mogu razumjeti njegovu bol. Jedino mi je žao što se nije predstavio kad je zvao, tek smo kasnije saznali o kome se radi. Da se u startu predstavio, odmah bi se drugačije reagiralo”, poručila je Grabar Kitarović.

Otac djevojčice odlučio je predsjednicu zamoliti za pomoć kako bi operaciju mogli realizirati izvan zemlje, a javila mu se tajnica ureda koja ga je uputila da predsjednici pošalje dopis. Muškarac je uputu komentirao riječima “Ma, najbolje bi bilo da ja odem na Rebro, bacim bombu i zakoljem doktora”, nakon čega je prijavljen policiji koja ga je pronašla i uhitila.
Iz Ureda je danas poslano priopćenje u kojemu potvrđuju telefonski poziv uhićenog, te navode kako su ih roditelji teško bolesne djevojčice kontaktirali u kolovozu prošle godine i molili pomoć. Tvrde da je Ured predsjednice kontaktirao Ministarstvo zdravstva i HZZO, no na tome je sve stalo.
“Vezano uz slučaj poziva g. Dragana D. Uredu Predsjednice, potvrđujemo da je u ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine, u Kabinetu Predsjednice Republike zaprimljen telefonski poziv nepoznate muške osobe koja je zatražila razgovor s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, ne navodeći osobne podatke o sebi i razlog poziva. Obzirom da je izrekao prijetnje da bi mogao ugroziti život i sigurnost građana, obaviještena je policija koja je dalje postupala prema svojim nadležnostima”, navodi se u priopćenju.
“U međuvremenu, nakon što smo saznali identitet osobe koja je uputila poziv Uredu, provjerili smo dokumentaciju u Uredu koja bi mogla biti vezana uz taj slučaj, te u tom smislu izvješćujemo kako su nam se pismom od 16. kolovoza 2017. obratili supružnici Kruna i Dragan D. moleći pomoć vezanu uz nastavak liječenja svoje teško bolesne kćeri Vanese u inozemstvu”, navodi se u priopćenju iz predsjedničina Ureda.
“Vodeći računa o ozbiljnosti zdravstvenog stanja malene Vanese, te uvažavajući iskazanu molbu supružnika Dolenec za pomoć Predsjednice Republike u nastavku njezina liječenja, Ured je promptno uputio dopis Ministarstvu zdravstva i HZZO-u moleći odgovarajuća postupanja nadležnih službi u okviru propisa na temelju kojih se odobrava liječenje u inozemstvu”, navodi se u priopćenju.
“Dana 29. kolovoza 2017. Direkcija HZZO-a uputila je gospođi Kruni D. , majci malodobne Vanese, dopis kojim je izvješćuje o postupku koji je potrebno provesti u svrhu odobravanja liječenja u inozemstvu, te je o istom izviješten i Ured Predsjednice. Ističemo da Ured Predsjednice ne može utjecati na specijalističko mišljenje liječnika, a koje je bilo potrebno da se odobri nastavak liječenja u inozemstvu. U međuvremenu nismo dobili nikakvih novih upita o liječenju male Vanese sve do poziva g. D. ovoga ponedjeljka”, dodaje se u priopćenju Ureda.
“Zabrinuta za zdravstveno stanje male Vanese, Predsjednica Republike Hrvatske prati odluke liječničkog konzilija, te donošenje potrebnih mjera za nastavak liječenja. Također, informirala se i o zdravstvenom stanju njezina oca”, zaključuje se u priopćenju Ureda predsjednice.

Komentiraj