Nakon što je Ured Predsjednice komentirao slučaj Dragana D. iz Koprivnice koji je nazvao ured tražeći pomoć za svoju teško bolesnu kćer koju čeka skupa operacija, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je danas poslijepodne posjetila djevojčicu u bolnici.

“S obzirom da se radi o maloljetnici, ne mogu govoriti o zdravstvenom stanju Vanese, ali mogu potvrditi da je tim njezinih liječnika promptno reagirao i da rade sve u svojoj moći. Tijekom sutrašnjeg dana roditelji će dobiti novi plan liječenja djevojčice i na kraju će oni odlučiti”, izjavila je nakon posjeta predsjednica dodavši da roditeljima bolesne djevojčice želi sve najbolje.

Komentirala je i slučaj oca djevojčice. “DORH je pokrenuo postupak protiv njega u koji se ja ne smijem i ne želim miješati. Ali mogu razumjeti njegovu bol. Jedino mi je žao što se nije predstavio kad je zvao, tek smo kasnije saznali o kome se radi. Da se u startu predstavio, odmah bi se drugačije reagiralo”, poručila je Grabar Kitarović.

Otac djevojčice odlučio je predsjednicu zamoliti za pomoć kako bi operaciju mogli realizirati izvan zemlje, a javila mu se tajnica ureda koja ga je uputila da predsjednici pošalje dopis. Muškarac je uputu komentirao riječima “Ma, najbolje bi bilo da ja odem na Rebro, bacim bombu i zakoljem doktora”, nakon čega je prijavljen policiji koja ga je pronašla i uhitila.
Iz Ureda je danas poslano priopćenje u kojemu potvrđuju telefonski poziv uhićenog, te navode kako su ih roditelji teško bolesne djevojčice kontaktirali u kolovozu prošle godine i molili pomoć. Tvrde da je Ured predsjednice kontaktirao Ministarstvo zdravstva i HZZO, no na tome je sve stalo.
“Vezano uz slučaj poziva g. Dragana D. Uredu Predsjednice, potvrđujemo da je u ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine, u Kabinetu Predsjednice Republike zaprimljen telefonski poziv nepoznate muške osobe koja je zatražila razgovor s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, ne navodeći osobne podatke o sebi i razlog poziva. Obzirom da je izrekao prijetnje da bi mogao ugroziti život i sigurnost građana, obaviještena je policija koja je dalje postupala prema svojim nadležnostima”, navodi se u priopćenju.
“U međuvremenu, nakon što smo saznali identitet osobe koja je uputila poziv Uredu, provjerili smo dokumentaciju u Uredu koja bi mogla biti vezana uz taj slučaj, te u tom smislu izvješćujemo kako su nam se pismom od 16. kolovoza 2017. obratili supružnici Kruna i Dragan D. moleći pomoć vezanu uz nastavak liječenja svoje teško bolesne kćeri Vanese u inozemstvu”, navodi se u priopćenju iz predsjedničina Ureda.
“Vodeći računa o ozbiljnosti zdravstvenog stanja malene Vanese, te uvažavajući iskazanu molbu supružnika Dolenec za pomoć Predsjednice Republike u nastavku njezina liječenja, Ured je promptno uputio dopis Ministarstvu zdravstva i HZZO-u moleći odgovarajuća postupanja nadležnih službi u okviru propisa na temelju kojih se odobrava liječenje u inozemstvu”, navodi se u priopćenju.
“Dana 29. kolovoza 2017. Direkcija HZZO-a uputila je gospođi Kruni D. , majci malodobne Vanese, dopis kojim je izvješćuje o postupku koji je potrebno provesti u svrhu odobravanja liječenja u inozemstvu, te je o istom izviješten i Ured Predsjednice. Ističemo da Ured Predsjednice ne može utjecati na specijalističko mišljenje liječnika, a koje je bilo potrebno da se odobri nastavak liječenja u inozemstvu. U međuvremenu nismo dobili nikakvih novih upita o liječenju male Vanese sve do poziva g. D. ovoga ponedjeljka”, dodaje se u priopćenju Ureda.
“Zabrinuta za zdravstveno stanje male Vanese, Predsjednica Republike Hrvatske prati odluke liječničkog konzilija, te donošenje potrebnih mjera za nastavak liječenja. Također, informirala se i o zdravstvenom stanju njezina oca”, zaključuje se u priopćenju Ureda predsjednice.

Komentiraj