Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima poljuljala je meksičku burzu i valutu pesos, dok vlada tvrdi da je sve pod kontrolom, a predsjednik Enrique Pena Nieto je nazvao Trumpa kako bi mu čestitao na pobjedi i tijekom “srdačnog razgovora” pozvao ga da se sastanu prije nego u siječnju preuzme dužnost u Bijeloj kući.

“Čestitam Sjedinjenim Državama na izbornom procesu i ponavljam novoizabranom predsjedniku da sam spreman na suradnju u korist naših bilateralnih odnosa”, napsiao je Pena Nieto na društvenoj mreži Twitter.

“Meksiko i Sjedinjene Države su prijatelji, partneri i saveznici koji moraju nastaviti suradnju radi konkurentnosti i razvoja Sjeverne Amerike”, dodao je.

Meksička burza je ujutro pala za 3,18 posto, a pesos je prije zatvaranja pao za 7,18 posto zbog straha od posljedica Trumpove pobjede za gospodarstvo zemlje. Istovremeno je ministrica vanjskih poslova Claudia Ruiz Massieu izjavila na kanalu Televisa da Meksiko ne namjerava platiti izgradnju zida na granici prema SAD-u.

Predsjedniku Enrique Pena Nietu su bile upućene oštre kritike kada je u Ciudad de Mexicu 31. kolovoza primio tadašnjeg republikanskog kandidata Donalda Trumpa ne osudivši otvoreno njegove izjave o meksičkim migrantima.

Komentiraj