Patrik Macek/PIXSELL

UPUTILI PISMO PREMIJERU: Udruga Život poziva Tihomira Oreškovića da razmotri probleme OPG-ova

Udruga Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Hrvatske – Život  uputila je pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću sa zamolbom da se hitno razmotre osnovni problem hrvatske poljoprivrede, a to je stvaranje uvjeta da obiteljska poljoprivredna gospodarstva na selu zauzmu ono mjesto u gospodarstvu, kakvo imaju u svim naprednim europskim zemljama.

 Zahtjev da se Hrvatska prehrani vlastitim resursima nije samo infrastrukturno, ekološko, okolišno i sigurnosno pitanje, nego je prehrana onim što nam zemlja daje  – jedna od najelementarnijih gospodarskih zadaća, ističe u pismu premijeru predsjednik udruge OPGH Život, Antun Laslo.
 Podsjeća kako hrvatska platna bilanca s inozemstvom starta svake godine “s teškim strukturnim kamenom oko vrata”, odnosno “saznanjem da ćemo, da bismo preživjeli, morati neto uvesti hrane u vrijednosti od jedne do jedne i pol milijarde dolara. Na tome godišnje gubimo potencijalni rast do 3 posto BDP-a!”, ističe Laslo.
 Da bi se postigao rast BDP-a i sanirao možda najozbiljniji strukturni uzrok vanjskotrgovinskog deficita, smatra Laslo,  nisu nam potrebna ulaganja u skupe nove tehnologije ni prodori u zahtjevna strana tržišta, nego je dovoljno da Hrvatska  stvori “okružje u kome se vrednuje rad i zalaganje poljoprivrednika”.
 Da bi se postigao  značajni rast proizvodnje poljoprivredna politika se mora usmjeriti na stvaranje uvjeta da obiteljska gospodarstva rade barem približno na način i po uvjetima koje primjenjuju napredne zemlje Europe i neki od naših susjeda, napominje predsjednim udruge OPGH-a Život, te dodaje kako  ni hrvatska prehrambena industrija ne može preživjeti bez živoga i naprednoga sela okrenutoga uzgoju i tržištu.
 Brzo ostvarenje učinkovitijeg koncepta u poljoprivredi zahtijeva promjene na više različitih područja i njihovu koordiniranu provedbu, ocjenjuje Laslo .
 Podsjeća da je Udruga OPGH-a Život izradila okvirni i vremenski definiran program razvoja poljoprivrede, koji je, kaže, “Most uvrstio u svoj izborni program, a i Domoljubna koalicija preuzela njegove najznačajnije dijelove”.
 “Taj program i njegovi vremenski prioriteti zatim su potvrđeni i u koalicijskim pregovorima.  Dio programa može se nazrijeti i u smjernicama Vlade za Ministarstvo poljoprivrede, ali u njima nije nažalost dovoljno jasno izražen cilj i vizija djelovanja države”, ocjenjuje Laslo u pismu premijeru te dodaje: “Smatramo da je od iznimne važnosti da kao najodgovornija osoba za odrednice gospodarske politike i kao čovjek velikog praktičnog iskustva u provođenju paradigmatskih promjena u upravljanjima sustavima čim prije budete upoznati s našim iskustvima i razlozima katastrofalnog stanja u poljoprivredi”.
 Predsjednik OPGH Život također je pozvao premijeta Oreškovića da ih primi kao “predstavnike najveće općenacionalne seljačke udruge”, te izražava uvjerenje
da bi praktična iskustva članove Udruge Život mogla pomoći u provedbi ciljeva poljoprivredne politike, o kojima su, kaže Laslo, “koalicijski partneri suglasni”.

Komentiraj