UPUTE ŠKOLAMA: Ministarstvo o tome kako se obraniti od Ivana Pernara

Jurica Galoic/PIXSELL

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar posljednjih je dana dignuo prašinu zbog fotografiranja sa srednjoškolcima, neovlaštenog ulaska u škole te nagovaranja učenika na bijeg s nastave.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ranije je svojim priopćenjem osudila takvo ponašanje zastupnika Pernara. U njemu je naglasila kako je primjer nedopuštenog političkog iskorištavanja djece djelovanje zastupnika Ivana Pernara, koji je mimo svih propisa i pravila, ulazio i razgovarao s učenicima, fotografirao se i objavljivao njihove fotografije na svojem Facebook profilu. Minas Klarić pozvala je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te osnivače škola da školama daju jasne upute i podršku u zaštiti učenika i sprečavanju neovlaštenog ulaska stranih osoba u prostore odgojno-obrazovnih ustanova.

Kako piše Srednja.hr, na cijelu situaciju reagiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja svojim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

‘Važeći Pravilnik o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima u članku 17. propisuje: „U skladu s kućnim redom školske ustanove ravnatelj je obvezan odrediti dežurstvo odgojno-obrazovnog ili drugog radnika na ulazu u školsku ustanovu i u svim unutarnjim i vanjskim prostorima školske ustanove kada ih koriste učenici.“

Također, treba naglasiti i važnost Pravilnika o kućnom redu koji propisuje kako učenici ne smiju bez odobrenja ravnatelja dovoditi u školu strane osobe te da je u školi zabranjen svaki oblik nasilja, izražavanja neprijateljstva, nesnošljivosti i drugoga neprimjerenog ponašanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je dopis ravnateljice Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu te ravnateljice Upravne škole Zagreb vezano uz ulazak saborskoga zastupnika Ivana Pernara u prostorije škole.

Jednako tako, Ministarstvo je zaprimilo obavijest pravobraniteljice za djecu doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić u svezi s „neprimjerenim ponašanjem“ saborskoga zastupnika Ivana Pernara. U predmetnim obavijestima, Ministarstvo je obaviješteno o neovlaštenome ulasku gospodina Pernara u škole, fotografiranju s učenicima te poticanju učenika na neprimjereno ponašanje i kršenje školskih pravila.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kontaktiralo je ravnateljice škola te utvrdilo da su u predmetnim slučajevima škole postupile sukladno pravilima pozvavši se na važeći Zakon o odgoju i obrazovanju te Pravilnik o kućnome redu. Posebno je istaknuta odredba o zabrani dovođenja stranih osoba u školu bez odobrenja ravnatelja. Također, škole su slučaj prijavile nadležnim institucijama – policiji, a pravobraniteljica je slučaj prijavila i Državnom odvjetništvu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražava žaljenje zbog ovih događaja i zlouporabe djece u političke svrhe. Ministarstvo će uputiti preporuku školama kako se ponašati prilikom neovlaštenoga ulaska stranih osoba u prostore odgojno-obrazovnih ustanova.

S tim u svezi, djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova upućeni su u sadržaje zakona, pravilnika i propisa, koji se odnose na zaštitu i prava djece te zakonsku regulativu koja se odnosi na zaštitu prava djece i učitelja od ravnatelja koji je obvezan s osnivačem školske ustanove omogućiti učenicima rad u sigurnom okruženju.

Sukladno Ustavu Republike Hrvatske, konvencijama, zakonima i provedbenim propisima nužno je osigurati zaštitu prava učenika te provedbu programa kojima se promiče zaštita prava, sigurnost i zdravlje. Zaključno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja poziva sve aktere u društvu na zaštitu prava i interesa djece u odgojno-obrazovnome procesu”, stoji u priopćenju.

Komentiraj