Upravni odbor francuske filmske akademije podnio ostavku zbog Polanskog

Članovi upravnog odbora francuske filmske akademije podnijeli su kolektivnu ostavku nakon što su tjednima bili kritizirani zbog Romana Polanskog. Upravni odbor objavio je svoju odluku u četvrtak, dva tjedna prije dodjele nagrade César, francuskog ekvivalenta Oscaru. Filmska akademija je organizator dodjela César, a ove godine najviše nominacija, njih 12, ima film “Časnik i špijun” Romana Polanskog.

“U čast onima koji su snimili film u 2019. godini, kako bi vratili mir i slavili festival filma, upravni odbor Académie des Arts et Techniques du Cinéma donio je jednoglasnu odluku o ostavci. Kolektivna ostavka omogućiti će potpunu obnovu vodstva ovog udruženja”, stoji u službenom priopćenju. Navodi se kako će novi upravni odbor biti izabran nakon dodjela nagrada César koja će se održati 28. veljače.

Ovogodišnji skandal i kontroverza koji su obilježili dodjelu nagrada César započeti su nakon što je film Romana Polanskog “Časnik i špijun” nominiran u 12 kategorija, uključujući one za najbolji film i najboljeg redatelja. Polanski (86) je u bijegu od američkog sudstva još od 1978. godine kada je optužen za silovanje 13-godišnje djevojčice. Nominacije za nagradu César izazvale su proteste brojnih feminističkih grupa u Francuskoj koje su pozvale na bojkot filma. “12 César nominacija za film ‘Časnik i špijun’ od Polanskog jednak je broju žena koji su ga optužili za pedofilsko-kriminalno silovanje”, navodi se u otvorenom pismu koje su u ponedjeljak u francuskim medijima objavile udruženja feministkinja. One su se pri tome referirale na druge žene koje su objavile kako ih je Polanski silovao.  Posljednja među njima je francuska glumica i fotografkinja Valentine Monnier koja je optužila Polanskog da ju je “ekstremno nasilno” napao u svojoj vikendici u Švicarskoj 1975. godine, kada je imala 18 godina. Redatelj je odbacio sve takve optužbe koje se odnose na događaje stare nekoliko desetljeća.

U srijedu su članice nekoliko feminističkih organizacija potpisale otvoreno pismo koje je istog dana objavio dnevni list Le Parisien pod naslovom “Ako je silovanje umjetnost, dajte Polanskom sve Césare”.  U tom pismo svi članovi filmske akademije pozvani su da ne glasuju za Polanskog i njegov film “Časnik i špijun”.

Film „Časnik i špijun“ počinje se prikazivati u hrvatskim kinima 19. ožujka.

Komentiraj