Uprava zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman” najavila je u ponedjeljak navečer da će nadopuniti svoju proceduru nedvosmislenom potrvdom da je otvorena neprekidno i tako nadopunjenu proceduru u najkraćem roku dostaviti Croatia Airlinesu kako bi se izbjegli slučajevi poput onog kad je zrakoplov na letu Dubrovnik – Zagreb u noći između 16. i 17. lipnja upućen na slijetanje u Rim.

Večeras je Uprava MZLZ objavila priopćenje u kojemu kaže da je “slijedom događaja u noći 16./17. lipnja vezano uz let OU664 Zagreb-Dubrovnik, odnosno slučaja iznenadne bure zbog koje je zrakoplov upućen na slijetanje u Rim, održan sastanak predstavnika MZLZ i Croatia Airlines”.

Na sastanku je zaključeno da se “danas objavljeno priopćenje za javnost MZLZ baziralo se na do tada dostupnim informacijama koje nisu u potpunosti odgovarale činjeničnom stanju”.

U tom priopćenju je naime bilo rečeno da je Zračna luka za sav redovan promet otvorena svaki dan od 0 do 24 sata i da je i te noći bila spremna prihvatiti zrakoplov Croatia Airlinesa, ali da nije zaprimila nikakav službeni zahtjev operativnog centra Croatia Airlinesa.

“Cijeli slučaj je posljedica izvanrednih okolnosti uzrokovanih burom na području Zračne luke Dubrovnik koja nije bila predviđena meteo izvješćem u planiranom vremenu slijetanja zrakoplova. Navedeno je uzrokovalo zadržavanje zrakoplova u području iznad zračne luke Dubrovnik te je iziskivalo donošenje odluka u vrlo kratkom vremenskom roku od strane svih uključenih operativnih osoba.

Postojeća procedura korištenja zračne luke Franjo Tuđman u periodu nakon 22,00h protumačena je dvosmisleno, što je uz kratko raspoloživo vrijeme za donošenje odluka rezultiralo neadekvatnom komunikacijom od strane dežurnog operativnog osoblja.

U cilju izbjegavanja ovakve i sličnih situacija u budućnosti, MZLZ će nadopuniti  proceduru kojom će se nedvosmisleno potvrditi otvorenost zračne luke 24h sedam dana u tjednu, i tako nadopunjenu proceduru dostaviti u najkraćem roku u Croatia Airlines,” stoji u večerašnjem priopćenju Zračne luke Franjo Tuđman.

Komentiraj