Uprava HŽ Putničkog poručila je u priopćenju, kojim je reagirala na prosvjed Sindikata strojovođa Hrvatske i Europske federacije transportnih radnika u srijedu, da Sindikat strojovođa bez dokaza govori o nesigurnosti željezničkog prometa, a da je sindikalist Dalibor Petrović otkaz dobio jer je vršio pritisak na troje radnika.

Na temelju Zakona o radu, Kolektivnog ugovora i pravomoćne sudske presude, Uprava HŽ Putničkog prijevoza donijela je odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu za radnika Dalibora Petrovića zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa i gubitka povjerenja u radnika. Razlozi za izvanredni otkaz su prijetnje, pritisci, vrijeđanje i napadi na troje radnika HŽPP-a, navodi se u priopćenju.

Uprava HŽPP-a stala je u zaštitu svojih radnika, a to će raditi i ubuduće. Nitko, pa ni sindikalni dužnosnik ne može zloupotrebljavati svoj položaj na štetu bilo kojeg radnika HŽPP-a, poručuje Uprava.

Uprava ocjenjuje da predstavnici Sindikata strojovođa Hrvatske u svojim medijskim istupima bez ikakvih dokaza kontinuirano govore o nesigurnosti željezničkog prometa i najavljuju moguće nesreće i da time zastrašuju putnike i nanose nemjerljivu štetu poslovanju HŽPP-a.

“Uprava i svi zaposlenici HŽPP-a kontinuirano poduzimaju sve radnje kojima se osigurava siguran tijek željezničkog prometa, što dokazuju statistički podaci o smanjenju broja izvanrednih događaja”, ističe se u priopćenju.

Uprava smatra da je Sindikat strojovođa Hrvatske parcijalno i subjektivno informirao međunarodna sindikalna transportna udruženja o razlozima izvanrednog otkaza i stanju sigurnosti u željezničkom prijevozu.

“Uprava HŽPP-a otvorena je za konstruktivan socijalni dijalog, ali će se svim legitimnim sredstvima boriti protiv grube zloupotrebe položaja bilo kojeg radnika na štetu drugih radnika i HŽPP-a,” ističe se u priopćenju.

Na Glavnom kolodvoru je u srijedu održan prosvjed u organizaciji Europske federacije transportnih radnika i Sindikata strojovođa Hrvatske zbog ugrožavanja sigurnosti prometa putničkih vlakova i otkazivanja ugovora o radu zamjeniku predsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske Daliboru Petroviću, koji je upozorio na ugrozu sigurnosti. Petrović je ustvrdio da je u lipnju prošle godine upozorio Upravu da je prekršen Zakon o sigurnosti željezničkog prometa, što je Uprava okarakterizirala kao rušenje ugleda rukovoditelja koji su, tvrdi Petrović, činili kaznena djela krivotvorenja evidencije o radnom vremenu strojovođa.

Komentiraj