UPOZORENJE POLICIJE: Provalnici vrebaju, ne ostavljajte im ‘znakove’ da niste kod kuće!

Iz policije stiže upozorenje građanima na  povećani oprez kod napuštanja domova u vrijeme zimskih godišnjih odmora jer bi, po povratku sa skijanja na koje su mnogi već krenuli ili odlaze ovih dana, mogli zateći opustošen stan ili kuću. Dok oni odmaraju – lopovi rade.

Tako su proteklih dana, doznaje se u PU primorsko – goranskoj, zabilježene provale u stan u Rijeci i dvije obiteljske kuće na Rabu. Zasad nepoznati provalnici su odnijeli novac, nakit i druge predmete, a procjenjuje se da su vlasnici ovim teškim krađama znatno materijalno oštećeni.

Policija zato savjetuje građanima da prije odlaska na odmor poduzmu neke od mjera samozaštite, kako ne bi postali žrtve lopova. Napominju da se vrata zaključavaju bez obzira na koliko vremena se odlazi iz stana,  upozoravaju građane da ne zaborave na otvorene prozore ili balkonska vrata, da ne ostavljaju ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama, primjerice ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena. Preporučuju da ključeve stana i poštanskog sandučića ostave susjedu ili nekoj drugoj osobi od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da su ukućani kod kuće.

“Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni, ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni, novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi, u ladicima i pod madracima, jer lopovi najprije traže upravo na tim mjestima”, savjetuju iz policije.

Dodaju i da se novac i kreditne kartice ne drže zajedno, posebice ne s PIN brojevima, a bilo bi mudro zapisati  serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirati  kako bi ih kasnije, ako se ipak dogodi provala i krađa, mogli identificirati.

Podsjećaju i da valja spremiti ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti, ne spuštati do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i zaključuju da nitko ne boravi u stanu ili kući i da im je „ teren slobodan“,  i na kraju,  da se ne zaboravi  uključiti alarmni sustav ako je postavljen.

Komentiraj