Osim  novčanim sankcijama i zatvaranjem tribina Uefa hrvatske navijače sklone ustaštvu odgaja i lecima, ističući ultranacionalističke simbole čija je uporaba na stadionima zabranjena i kažnjiva. Stadion u St. Etienneu osvanuo je danas oblijepljen obavijestima za navijače uoči utakmice Hrvatske i Češke od 18 sati. Na ulazu na stadion Geoffroy Guichard organizatori su na plakatima upozorili navijače Hrvatske na zabranu isticanja ustaških i nacističkih simbola; sve verzije svastike i hrvatske zastave za s istaknutim slovom U.

Leci s istim upozorenjem odloženi su po hodnicima stadiona te se dijele navijačima. Rekviziti sa zabranjenim simbolima oduzimat će se navijačima prilikom ulaska. Na lecima nije istaknuta parola “Za dom spremni”, koju je dio hrvatskih navijača izvikivao na ulicama Pariza kao i tijekom utakmice s Turskom. Na prethodnim prvenstvima Europe, u Austriji i Švicarskoj te Poljskoj i Ukrajini, hrvatski navijači istaknuli su se ustaškim znakovljem, a svijet je obišla i slika divovske svastike iscrtane na poljudskom travnjaku koja je poslužila kao podloga za utakmicu Hrvatske i Italije. Hrvatsku je toleriranje i poticanje ustaštva od strane stručnog stožera reprezenatcije, ali i visoke politike, skupo koštalo.

Hrvatska od 18 sati u St. Etienneu igra protiv Češke. Iz St. Etiennea za sada stižu lijepe slike navijača koji radosno iščekuju početak susreta i druže se s Česima. No postoji bojazan da bi navijači koji se ne slažu s politikom HNS-a te ne podržavaju reprezentaciju Mamića i Šukera, mogli napraviti prekid susreta.

Očekuje se desetak tisuća hrvatskih navijača na utakmici, ali i još više u samom gradiću koji je od jutros pod opsadom policije zbog najavljenih sukoba.

Komentiraj