Upozorenje MUP-a: U prvom djelu godine poginulo 113 osoba na prometnicama

U prometnim nesrećama, tijekom prvog polugodišta 2020. godine, poginulo je ukupno 113 osoba ili 14 osoba manje nego u istom razdoblju 2019. godine, priopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Samo u prošlom tjednu je u sedam nesreća s poginulima život izgubilo sedmero ljudi, među njima pet vozača automobila, mopeda i pješak, a u svim nesrećama odgovoran je ljudski faktor, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Slijetanje vozila s ceste bio je prevladavajući uzrok stradavanja, dok u tri slučaja vozači nisu koristili sigurnosni pojas, pokazala je analiza stradavanja.

Od 113 poginulih u prvih šest mjeseci, njih 57 ili 50,4 posto život je izgubilo u nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, dok su pijani vozači skrivili 25 nesreća s poginulim osobama u kojima je smrtno stradalo 28 osoba ili oko 25 posto od ukupnog broja.

Nekorištenje pojasa također je bio čest uzrok stradavanja jer od 56 vozača i putnika koji su poginuli u osobnim automobilima, njih 22 ili gotovo 40 posto nije koristilo sigurnosni pojas.

Među poginulima u prvom polugodištu su i 24 vozača motocikla i dva vozača mopeda. Dodatno, u prvih devet srpanjskih dana poginulo je sedam motociklista. Od početka godine, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Policija je poručila mopedistima i motociklistima da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju s obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Poruka vozačima ostalih vozila jest da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na raskrižjima te prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja.

Mladi vozači skrivili su 19 nesreća u kojima je poginula 21 osoba ili 18,6 posto od ukupnog broja.

Poseban apel policija je uputila roditeljima i odraslima, pozivajući ih da mladom vozaču ne daju vozilo na upravljanje dok nije položio vozački ispit ili ako primijete da je konzumirao alkohol.

Na cestama je u prvih šest mjeseci stradalo i 20 pješaka i pet biciklista.

Policija je najavila nastavak pojačanoga nadzora prometa koji će biti usmjeren na prekršaje vozača mopeda i motocikala, recidiviste te na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice pijane i brze vožnje, ne korištenje pojasa i korištenje mobitel.

Zbog promjenjivog i nestabilnog vremena koje je zahvatilo Hrvatsku policija je pozvala vozače da da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]