UPOZORENJE DHMZ-A Stiže nam hladni val, temperature padaju i do -20°C

Luka Stanzl/PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod u srijedu je objavio upozorenje zbog nadolazećeg hladnog vala. Zbog pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla sljedećih dana u Hrvatskoj i susjednim zemljama, navode, očekuje se razdoblje iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu i neverama, a osobito u Dalmaciji i orkanskom burom.

DHMZ naglašava kako se u Dalmaciji očekuje produljeno razdoblje iznimne hladnoće s maksimalnim temperaturama ispod 0 °C, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće, ali i doprinijeti smrzavanju mokrih i vodenih površina.

U unutrašnjosti će se temperatura tijekom noći spuštati do -15 °C, lokalno i do -20 °C, a dnevne vrijednosti mogu biti osjetno ispod -5 °C, praćene jakim sjevernim vjetrom.

Vjetrovito će se vrijeme zadržati sve do subote, kada će se vjetar postepeno smiriti. “Uvjeti za poledicu i smrzavanje predmeta i objekata bit će vrlo izraženi”, upozoravaju.

Na prijelazu sa srijede na četvrtak te ponovno početkom sljedećeg tjedna očekuju se i prolazne oborine. U unutrašnjosti će uglavnom biti u obliku snijega, a malo snijega nošenog jakom burom može pasti i duž obale i otoka.

Postupno ublažavanje zimskih uvjeta očekuje se tek u prvoj polovini idućeg tjedna, a najhladniji dani ovog ‘polarnog vala’ biti će ovog petka i subote.

Komentiraj