hina

UPITNA SABORSKA VEĆINA: SDSS traži uklanjanje ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) ragirao je u subotu na najavu ministra pravosuđa HDZ-ovog Dražena Bošnjakovića kako sporna ploča HOS-a u Jasenovcu sa “Za dom spremni” ostaje do daljnjeg, poručivši kako je takva ploča na mjestu gdje je bilo zapovjedništvo ustaškog koncentracijskog logora smrti za njih u potpunosti neprihvatljiva.

„Za  uklanjanje te ploče postoji  dostatan ustavno-pravni okvir. Doneseno je više presuda pred hrvatskim sudovima prema kojima se korištenje tog pozdrava sankcionira, donesena je i presuda Ustavnog suda u istom pitanju te je za Vladu i njezina tijela obavezujući  zaključak Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora donesen početkom ove godine“, navodi se u priopćenju kojega potpisuje predsjednik kluba Boris Milošević.

Ističu i kako za uklanjanje te ploče, s tim pozdravom, postoji i obavezujući  dogovor koalicijskih partnera koji čine sadašnju saborsku većinu i Vladu.  Podsjećaju da je taj dogovor  temeljen na usuglašenoj obrani  temeljnih vrijednosti  Europe nakon 2. Svjetskog rata i vrijednosti  ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske od bilo koje vrste revizionizma, relativizma, negacionizma  ili vrijeđanja žrtava zločina počinjenih od strane bilo naci-fašističkih bilo ustaških pokreta i režima.

„Zbog toga Klub zastupnika SDSS-a smatra da Vlada, umjesto najave odlaganja uklanjanja ploče kojom se veliča zločinački ustaški režim i omalovažavaju njegove žrtve, te vrijeđa sjećanje na njih, treba – u skladu s važećim ustavno-pravnim okvirom i u skladu s obavezujućim dogovorom koalicijskih partnera – najaviti njezino uklanjanje“, zaključuje se u priopćenju SDSS

Komentiraj