UPAD U TURSKI ZRAČNI PROSTOR Rusija: Riječ je o navigacijskoj grešci, sve smo izgladili s Ankarom

EPA/IVAN SEKRETAREV / AP

Nakon što su ruski ratni avion neovlašteno u subotu upao u turski zračni prostor, što je podiglo turske F-16 borbene zrakoplove, Rusija je prioćila kako je incident nastao zbog ‘navigacijske greške’ te dodala kako su sve ‘izgladili sa Ankarom’, prenose svjetski mediji.

Turska je poslala oštar prosvjed ruskom veleposlaniku, a turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je za državnu televiziju kako su pravila jasna, i jednaka za sve koji krše zračne prostore. “Turske oružane snage imaju jasne upute. Ako preleti i ptica, izvršit će se presret”, rekao je.

 

  • Na pitanje hoće li ovaj incident dovesti do tursko-ruskog sukoba, Davutoglu je smirio situaciju rekavši kako su kanali između dvije države i dalje otvoreni. “Rusija poštuje granice, i sigurno neće dopustiti da se ovo ponovi”, dodao je.

 

Turska, članica NATO-a, ruske je zračne napade u Siriji nazvala ‘ozbiljnom pogreškom’. Predstavnici NATO-a tebali bi se sastati kako bi raspravili o ruskom upadu u turski zračni prostor. Nakon susreta s turskim ministrom vanjskih poslova u Bruxellesu, tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je ruski upad ‘neprihvatljiv’.

“Ruske akcije sigurno ne pridonose sigurnosti i stabilnosti regije”, dodao je Stoltenberg. Veleposlanik Velike Britanije rekao je kako NATO saveznici stoje ‘rame uz rame’ s Turskom.

Rusija je u ponedjeljak priopćila kako su nastavili sa obavljanjem napada na ciljeve Islamske države u Siriji, dodali kako su izveli 25 letova i napali devet ciljeva Islamske države. Među tim ciljevima je i komunikacijski centar u Homsu i zapovjedno središte u Latakiji. Ruska je operacija započela prošle srijede.

Komentiraj