Uopće nisu francuski! Napravite kod kuće savršene kroasane

Autor:

Mae Mu on Unsplash

Iako je kroasan pecivo napravljeno od tijesta sličnom lisnatom podrijetlom iz Austrije, najčešće se povezuje s Francuskom. Nastali su u Austriji 1863. godine, za vrijeme turske opsade Beča.

U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kćer austrijske carice Marije Terezije koja se udala za francuskog kralja Luja XVI.. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegova oblika preimenovali u Croissant de lune, zbog oblika polumjeseca.

Kroasani su na početku bili pecivo prije svega namijenjeno bogatima, te luksuzan proizvod koji su svatko nije mogao priuštiti. No tijekom 19. stoljeća kroasan se toliko raširio da je do njegovog kraja postao omiljeno pecivo srednje klase. Bogati su u to vrijeme preferirali slatki brioš.

Pixabay

Evo recepta:

Sastojci za 8 osoba:

600g brašna
330g maslaca
2dl mlijeka
60g šećera
30g kvasca
sol

Priprema:

Kvasac rastopite u 4 žlice vode i dodajte šećer. Zakuhajte mlijeko pa ga ulijte u duboku zdjelu zajedno s 30g maslaca, 2 žličice soli, rastopljenim kvascem i brašnom. Miješajte sve dok ne dobijete glatko tijesto koje ćete potom prekrivenog pustiti oko sat vremena da odstoji.

Tijesto potom mijesite nekoliko minuta, a onda ga pokrivenog stavite u hladnjak na oko sat i pol vremena. Razvaljajte tijesto u pravokutnik i po njegovoj površini rasporedite preostali maslac i preklopite tako da maslac ne može ‘izaći’ iz tijesta. Postupak ponovite još dva puta.

Tijesto ponovno vratite na sat vremena u hladnjak pa ga razvaljajte na pravokutnik. Narežite tijesto na kvadratiće pa svaki kvadratić podijelite na dva trokuta i smotajte ih kako bi dobili oblik polumjeseca.

Posložite kroasane u lim za pečenje pa ih pustite još oko sat vremena da odstoje. Pecite ih na 190 stupnjeva oko 20 minuta.

OZNAKE: kroasan

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.