Uoči zagrebačkog samita Međunarodna krimska platforma razgovarali Jandroković i Stefančuk

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk razgovarali su putem videokonferencije o prvom parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme koji će se održati u listopadu u Zagrebu, priopćio je u ponedjeljak Hrvatski sabor.

Samit, u organizaciji hrvatskog i ukrajinskog parlamenta, održat će se 25. listopada u Zagrebu.

Nakon dva samita čelnika država i vlada, u kolovozu 2021. u Kijevu te u kolovozu ove godine u online obliku, nadolazećim samitom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme. Očekuje se sudjelovanje oko pedeset izaslanstava predvođenih predsjednicima parlamenata država sudionica Krimske platforme, navodi se u priopćenju.

Stefančuk je zahvalio na dosadašnjoj mnogostrukoj hrvatskoj potpori, istaknuvši osobito nesebično primanje ukrajinskih izbjeglica, dok spremnost Hrvatske da bude država suorganizator i domaćin samita Krimske platforme vidi kao potvrdu da Ukrajina može računati na hrvatske prijatelje.

Stefančuk je osobito istaknuo vrijednost prijenosa hrvatskog znanja i iskustva iz procesa pristupanja Europskoj uniji, s čim Ukrajina ozbiljno računa, kao i s pomoći u poslijeratnoj obnovi i razminiranju, ističe se u priopćenju.

Jandroković je podsjetio na saborsku Deklaraciju o Ukrajini od 25. veljače ove godine i potvrdio jasnu i snažnu hrvatsku potporu Ukrajini u njezinom obrambenom ratu.

Iskazao je trajnu otvorenost za pomoć Ukrajini na putu europskih integracija te u obnovi ratom razrušene zemlje i oživljavanju njena gospodarstva, zaključuje se u priopćenju.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]