Uoči Svih svetih brojni građani posjećuju Spomengaj

U danima kada se građani prisjećaju onih koji su ostavili trag u njihovim životima, mnogi posjećuju i Spomenga, krematorij i groblje za kućne ljubimce Grada Zagreba.

Spomengaj je, podsjetimo, otvoren prošle godine, a do sad je svoje vječno počivalište tamo pronašlo oko 550 ljubimaca, Najviše je bilo pasa, više od 400, te mačaka, njih 120. U Spomengaju su se građani opraštali i od drugih životinja – od iguane i činčile preko kornjače i kunića do papige i ribice.

“Zanimljiva je činjenica da je prosječna težina psa zaprimljenog u Spomengaj čak 25 kilograma. Dakle, naše usluge više naručuju vlasnici većih pasa. Prosječna pak težina mačke je 5 kilograma. Građani najčešće za svoje ljubimce naručuju pojedinačne kremacije. Do sada su obavljene 483 pojedinačne kremacije. Ukop je naručen za 31 životinju. Iako u ponudi imamo velik izbor urni, građani pepeo svojeg ljubimca najčešće preuzimaju u onoj biorazgradivoj. Tu urnu mogu čuvati u svojem domu ili je ukopati u zemlju”, kazala je Jasenka Haleuš, voditeljica Spomengaja.

Mnogi se građani od ljubimaca opraštaju u dvorani za ispraćaje uz njihove fotografije i prigodnu glazbu, no zbog epidemiološke situacije sve su traženiji i ispraćaji u vanjskom paviljonu.

“Iako je Spomengaj u prvom redu groblje i krematorij za kućne ljubimce iz Grada Zagreba, njegove usluge prepoznali su građani diljem zemlje. U Spomengaj stižu ljubimci iz mnogih gradova – Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita, Varaždina, Osijeka… Iz svakog hrvatskog grada možemo osigurati prijevoz tijela ljubimca u Zagreb i uslugu kakvu taj ljubimac nakon uginuća zaslužuje. Kako bismo osvijestili građane o mogućnostima zbrinjavanja ljubimaca u skladu s novim civilizacijskim dosezima, sklopili smo ugovore o suradnji s nizom veterinarskih ambulanti“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba na čiji se rad naslanja Spomengaj.

 

Komentiraj