Muslimanske zemlje oštro su osudile samoubilački napad počinjen u ponedjeljak navečer blizu drugoga najsvetijeg mjesta islama, Prorokove džamije u Medini, gdje je zabranjena svaka vrsta nasilja.

Napad u kojemu su ubijena četvorica čuvara, jedan je od triju koji su u ponedjeljak pogodili Saudijsku Arabiju, večer uoči ramazana. Prije napada u Medini, dvije eksplozije zatresle su grad Katif u istočnom dijelu Saudijske Arabije, gdje žive mnogi pripadnici šijitske manjine.

Odgovornost za napade još nije nitko preuzeo, no način na koji su izvedeni podsjeća na napade džihadista Islamske države, koji su u posljednjih više od godinu dana u Saudijskoj Arabiji izveli brojne samoubilačke napade.

Napad je prouzročio opće ogorčenje sunitskih i šijitskih predstavnika, čak i u Iranu, velikome regionalnom protivniku Saudijske Arabije.

Najugledna ustanova muslimanskih sunita Al Azhar sa sjedištem u Kairu oštro je osudila barbarski čin, podsjetivši na “svetost dvaju mjesta, osobito Prorokove džamije”.

Odbor saudijskih ulema, najviše vjersko tijelo u kraljevini, odgovorne za napade nazvalo je “otpadnicima (one) koji su oskrnavili sve što je sveto”.

Predsjednik savjetodavnog vijeća (Majlis al-Šure) Abdalah al Šeik istaknuo je da “taj prezira vrijedan zločin ne može počiniti osoba koja u sebi ima i najmanje vjere”:

Iranske vlasti oštro su osudile “terorizam u svim oblicima i posvuda u svijetu” te pozvale “na međunarodno i regionalno jedinstvo protiv tog fenomena”, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahramn Gasemi.

Šef iranske diplomacije Mohamad Džavad Zarif rekao je da “više nema crvene linije za teroriste” i da će “i šijiti i suniti i dalje biti žrtve ako se ne ujedine”.

Odnosi Irana i Saudijske Arabije vrlo su loši. Vlasti dviju zemalja ne uspijevaju se složiti ni oko jedne regionalne krize, osobito kada su u pitanju Sirija i Jemen. Rijad je u siječnju, nakon napada na zgradu veleposlanstva u glavnome iranskom gradu prekinuo diplomatske odnose s Teheranom.

Komentiraj