Tunis će za siromašne izdvojiti više od 57 milijuna eura, objavila je vlada u subotu, dan uoči sedme godišnjice izbijanja prosvjeda kojima je počelo Arapsko proljeće, ali i nakon novih prosvjeda ovaj tjedan protiv rasta cijena i poreza.

Prosvjedi, neki od njih nasilni, izbili su u ponedjeljak u gradovima Tunisa protiv mjera štednje te povećanja poreza i cijena kojima vlada nastoji smanjiti proračunski deficit.

Vlada će povećati pomoć za siromašne obitelji i druge siromašne kategorije kao što su umirovljenici za 170 milijuna dinara (57,6 milijuna eura), rekao je Mohamed Trabelsi, ministar za socijalna pitanja.

“Tom će mjerom biti obuhvaćeno 250.000 obitelji”, rekao je Trabelsi u subotu.

Aktivisti i oporba pozvali su na nove prosvjede u nedjelju, na sedmu godišnjicu izbijanja pobune protiv autokrata Zinea el-Abidina Ben Alija, prvog predsjednika zemlje koji je bio svrgnut 2011., čime je počelo “Arapsko proljeće” koje se proširilo na druge arapske države.

Predsjednik Bedži Kaid Esebsi obići će u nedjelju siromašnu četvrt Etadhamen u glavnome gradu Tunisu i održati govor u kulturnom centru. Predsjednik nikada prije nije posjetio tu četvrt.

U subotu je nekoliko stotina prosvjednika izašlo na ulice grada Sidi Bouzid, gdje je sve počelo 2011., kada su ogorčeni stanovnici izašli na ulicu pošto se mladi ulični prodavač voća zapalio jer su mu policajci zaplijenili kolica, njegovo sredstvo za rad budući da im nije platio mito.

Gotovo 800 osoba privedeno je ovaj tjedan zbog vandalizma i nasilja te bacanja zapaljivih boca na policijske postaje, objavilo je u petak ministarstvo.

Povećane su cijene goriva i proizvoda potrošačke košarice, povećani su porezi na automobile, telefonske pozive, internet i druge usluge.

Tunis je bio jedina uspješna priča Arapskog proljeća jer je proveo demokratsku nenasilnu tranziciju nakon svrgavanja diktatora zbog čega je Kvartet za nacionalni dijalog primio 2015. Nobelovu nagradu za mir.

Komentiraj