FaH

UOČI KONGRESA: Sjeverna Koreja uhitila i protjerala BBC-jeva novinara

Novinar BBC-ja na zadatku u Sjevernoj Koreji uhićen je, ispitivan osam sati i na kraju protjeran zbog svojeg rada uoči kongresa jedine stranke na vlasti, objavio je u ponedjeljak taj britanski medij.

Strani novinari pozvani da prate događaje u Sjevernoj Koreji podvrgnuti su drastičnim restrikcijama oko slobode kretanja. Vize ih je dobilo 128 iz 12 zemalja.

Brojnim novinarima zabranjen je povratak u Sjevernu Koreju zbog reportaža koje režim ocjenjuje “netočnima” ili “nepristojnima”, ali uhićenje ili protjerivanje stranog novinara iznimno je rijetko.

Izvjestitelj BBC-ja Rupert Wingfield-Hayes spremao se za let iz Pjongjanga u petak s producentom i snimateljem kad je uhićen, objašnjava BBC.

Ispitivan je potom osam sati, vjerojatno na temu jedne od svojih reportaža koje su dovodile u pitanje autentičnost bolnice koju je njegova ekipa posjetila.

“Odveden je u hotel i ispitivali su ga agenti sigurnosti u Pjongjangu prije nego je morao potpisati izjavu nakon koje je puštan na slobodu” u subotu ujutro, kazao je John Sudworth, novinar BBC-ja koji je pratio izvanredni kongres vladajuće stranke u Pjongjangu, koji je počeo u petak.

Komentiraj