Pixabay

Uoči kongresa europskih populista u njemačkom Koblenzu najavljeni prosvjedi

Njemački grad Koblenz namjerava organizirati prosvjede protiv kongresa zastupničkog kluba Europskog parlamenta “Europa nacija i sloboda” (ENS), koji okuplja zastupnike desnih, populističkih stranaka i koji se održava u subotu u ovom njemačkom gradu, najavljeno je u četvrtak.

“Zajednički i nadstranački želimo odaslati jasni signal sudionicima kongresa ENS-a, a to je Koblenz je grad raznolikosti”, rekao je organizator glavnog prosvjeda, šef Njemačkog saveza sindikata za Koblenz Sebastian Hebeisen.

Na prosvjedima će se, osim premijerke savezne pokrajine Porajnje-Falačka (Rheinland-Pfalz) Malu Dreyer, okupljenima obratiti i ministar vanjskih poslova obližnjeg Luksemburga Jean Asselborn i austrijska političarka Zelenih Ulrike Lunacek.

Posebni prosvjed protiv kongresa ENS-a najavio je i Njemački savez izviđača pod sloganom “Gradimo mostove umjesto zidova”.

U subotu će u Koblenzu biti nazočni istaknuti pripadnici kluba Europa nacija i sloboda, poput predsjednice francuske desne, populističke stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen, Nizozemac Geert Wilders, predstavnik talijanske Sjeverne lige Matteo Salvini, kao i jedna od predsjednica Alternative za Njemačku (AfD) Frauke Petry.

Predsjednik AfD-a Frank Meuthen ogradio se od sastanka u Koblenzu opisujući je kao “stvar ENS-a”.

“To je kongres ENS-a i s AfD-om nema nikakve veze, osim što neki AfD-ovi političar pozvani kao gosti”, rekao je Meuthen.

Kongres ENS-a je unaprijed izazvao oštre reakcije  javnosti, između ostalog i zbog potpunog isključenje predstavnika medija s ovog sastanka.

Očekuje se da će desni populisti ovaj sastanak iskoristiti kao pripremu za važnu izbornu godinu u kojoj se očekuju uspjesi desničarskih, populističkih stranaka na izborima u Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj.

Pretpostavlja se da će s kongresa biti odaslana i poruka novoizabranom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, koji vlast preuzima dan prije.

Komentiraj