UNWTO: Svjetski turizam mogao bi do kraja godine potonuti i do 80 posto

Međunarodni turizam teško je pogodila pandemija koronavirusa a do kraja godine broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao bi se smanjiti čak 80 posto, pokazuju procjene UN-ove agencije za turizam, objavljene u četvrtak.

U prvom je tromjesečju broj međunarodnih turističkih dolazaka zbog pandemije već pao 22 posto odnosno za 67 milijuna, prema novom turističkom barometru UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Samo u ožujku smanjen je 57 posto, budući da su mnoge zemlje uvele ograničenja kretanja i putovanja.

Pad dolazaka u prva tri ovogodišnja mjeseca znači 80 milijardi dolara izgubljenog izvoza, pokazuje istraživanje UNWTO-a.

Stanje se u turističkom sektoru može samo pogoršati, navodi agencija.

Ako ograničenja putovanja budu ukinuta početkom srpnja, broj turista mogao bi se ove godine smanjiti 58 posto, utvrdili su u UNWTO-u.

Budu li ukinuta početkom rujna, past će 70 posto a potraju li do početka prosinca, smanjit će se 78 posto.

Ukoliko se takva predviđanja ostvare, primanja milijuna ljudi koji žive od turizma bit će dovedena u pitanje, naveli su autori studije.

“Svijet je sučeljen s neviđenom zdravstvenom i gospodarskom krizom”, istaknuo je u izjavi generalni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvili.

“Turizam je teško pogođen i u opasnosti su milijuni radnih mjesta u sektoru koji spada među radno najintenzivnije u gospodartvu”, zaključak je istraživanja.

Komentiraj