FaH

UNICEF: Pola milijuna djece raseljeno zbog nedavnih napada Boko Harama (UNICEF)

– Još pola milijuna djece prognano je u zadnjih pet mjeseci iz svoga doma zbog napada islamista Boko Harama u Nigeriji, Nigeru, Kamerunu i Čadu, priopćio je u petak UNICEF.

Ovime se broj djece koja su morala otići iz svog zavičaja oko Čadskog jezera popeo na 1,4 milijuna, dodaje u priopćenju međunarodni fond za djecu.

Najteže je pogođena Nigerija gdje je gotovo 1,2 milijuna djece, među kojima je više od polovice mlađe od pet godina, raseljeno zbog pobune koja traje od 2009. a posebno je aktivna na sjeveroistoku zemlje gdje je i nikla.

Još oko 265.000 djece je raseljeno u susjednim zemljama na koje je Boko Haram proširio svoje napade, a to su Kamerun, Čad i Niger.

“Zabrinjava što se ne prestaje ubijati, otimati ljude i iskorištavati žene i djecu za nošenje bomba”, rekao je glavni direktor UNICEF-a za srednju i zapadnu Afriku Manuel Fontaine.

U šestogodišnjoj pobuni Boko Harama ubijeno je barem 15.000 ljudi, među kojima oko 1100 u bombaškim napadima, zračnim udarima i napadima koji se nižu otkako je koncem svibnja dužnost preuzeo novi nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je početkom mjeseca uvećala svoju procjenu broja raseljenih zbog islamističkih napada s 1,5 na više od 2,1 milijun.

Fontaine ističe da je njegova organizacija dobila tek trećinu od 50 milijuna dolara koliko joj treba da bi ove godine financirala svoje operacije na tom području.

Zbog toga se više od 124.000 djece neće cijepiti protiv rubeole, 208.000 se neće školovati a više od 83.000 nema pristup pitkoj vodi.

“Priljev izbjeglica i nedostatak sredstava ozbiljno otežavaju našu dopremu pomoći na teren koja je od životne važnosti”, dodao je Fontaine.

Komentiraj