UNICEF dostavio 13,5 tona zaštitnih cerada

U Logistički centar u Jastrebarskom dostavljeno je 13,5 tona zaštitnih cerada, točnije 2300 cerada dimenzija 4×5 m te 100 cerada dimenzija 4x50m iz UNICEF-ovog skladišta u Kopenhagenu. UNICEF je ovom donacijom odgovorio na trenutnu krizu izazvanu razornim potresima koji su pogodili središnju Hrvatsku.

Ravnateljstvo civilne zaštite raspoređuje cerade sukladno potrebama na najzahvaćenijim područjima. Cerade su namijenjene obiteljskim kućama, ali i javnim ustanovama oštećenima u potresu kako bi se zaštitila imovina od daljnjeg uništavanja uslijed vremenskih neprilika.

“Donirana oprema pomoći će obiteljima da zaštite neophodnu imovinu koja je dragocjena svima, a posebno obiteljima s oskudnim resursima. Zahvalni smo UNICEF-u na brzoj reakciji i adekvatnom odgovoru na trenutne potrebe s terena. Posebno cijenimo donaciju specijalnih vodootpornih pokrivnih materijala koji nisu lako dostupni na našem tržištu u vrijeme blagdana kad je teško nabaviti neophodnu opremu, što potvrđuje UNICEF-ovu predanost djeci”, rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

“Naše misli su uz svu djecu i njihove obitelji koje su pogodili razorni potresi, odnijevši ljudske živote, uzrokujući dugotrajne traume i materijalnu štetu. Zahvaljujući našim redovitim donatorima, “Čuvarima djetinjstva”, i međunarodnim sredstvima koje UNICEF na globalnoj razini ima u pripravnosti za humanitarnu pomoć, možemo brzo reagirati i osigurati prvi val podrške. Tako smo hitno osigurali ovu pošiljku koja će omogućiti obiteljima čije su kuće pogođene potresima da zaštite imovinu od kiše i snijega. No, svjesni smo da će potrebe djece biti dugoročne. Mi, kao UNICEF, planiramo biti uz njih i pomoći im da prebrode traume osiguravajući im psihosocijalnu podršku, vraćajući im radost kroz igru u njima prilagođenim prostorima i druge intervencije. Podržat ćemo i napore Vlade RH i lokalnih vlasti u osiguravanju kvalitetnog nastavka obrazovanja za djecu. U ime UNICEF-a, pozivam partnere, medije, tvrtke i građane da nam se pridruže i podrže nas u nastojanima da vratimo nadu djeci iz Petrinje, Gline, Siska i ostalih mjesta pogođenih potresima”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

Kako ističu iz UNICEF-a, svakodnevno prikupljaju informaije s terena o stanju te pripremaju adekvatan humanitarni odgovor. S obzirom na dugoročan učinak koji će ova kriza imati, UNICEF će u koordinaciji s nadležnim službama provoditi aktivnosti te nastaviti s prikupljanjem dodatnih sredstava za dugoročnu podršku u oporavku. Ovisno o stanju na najviše pogođenim područjima, UNICEF će prilagođavati svoj odgovor na krizu, ne samo u prvim tjednima, nego i dugoročno, poručuju.

 

Komentiraj