EPA/MOHAMMED BADRA

UNICEF Djeca u zaraćenim zonama ostaju bez mogućnosti obrazovanja

Svako četvrto dijete koje odrasta u ratnim zonama nema mogućnosti edukacije, a najteže su pogođeni Južni Sudan, Niger, Sudan i Afganistan, objavio je UNICEF u utorak.

Procjenjuje se da u 22 zemlje pogođene sukobima u školu ne ide 24 milijuna djece školskog uzrasta, pokazuje istraživanje UNICEF-a.

U Južnom Sudanu najviše je djece koja ne idu u školu – 51 posto,  u Nigeru 47 posto, u Sudanu 41 posto a u Afganistanu 40 posto djece.

“Kad djeca nisu u školi, prijeti im povećana opasnost zlostavljanja, iskorištavanja i vrbovanja naoružanih skupina”, rekao je stručnjak UNICEF-a za obrazovanje Jo Burne.

“Škola oprema djecu znanjem i vještinama koje su potrebne za ponovnu izgradnju njihovih zajednica jednom kad sukob završi, i kratkoročno im pruža  stabilnost i strukturu da se nose s traumom koju su pretrpjeli”, ustvrdio je Bourne.

  • Odrastaju li djeca bez edukacije, njihovi su izgledi u budućnosti crni”, kaže UNICEF.

“Onemogućeni u učenju čak i osnovnih vještina čitanja i pisanja, toj djeci prijeti rizik gubitka budućnosti i propuštanja mogućnosti da pridonose ekonomiji i društvima kad odrastu”, rekao je Bourne.

Sektor obrazovanja prima najmanje novca prikupljenog u humanitarnim akacijama. Tako je sektor obrazovanja 2014. godine primio 2 posto sredstava humanitarne pomoći, objavio je UNCESCO u lipnju.

Ta je organizacija istaknula da je potrebna deset puta veća svota – dodatnih 2, 3 milijarde dolara za obrazovanje u zaraćenim zonama.

Posebni izaslanik UN-a za obrazovanje Gordon Brown, UNICEF i ostali pozvali su da se uspostavi humanitarna fondacija  za obrazovanje u izvanrednim okolnostima, koja može biti promptno mobilizirana u sukobima, prirodnim katastrofama   i drugim izvanrednim situacijama.

Komentiraj