Pixabay

UNICEF Boko Haram spriječio školovanje više od milijuna djece u Nigeriji i susjednim zemljama

Islamistička teroristička skupina Boko Haram spriječila je školovanje više od milijuna djece u Nigeriji i susjednim državama, objavila je UN-ova agencija UNICEF u utorak.

Više od dvije tisuća škola je zatvoreno, a još stotine napadnute, opljačkane ili zapaljene. Šestogodišnji teror koji provodi Boko Haram poharao je sjeveroistočnu Nigeriju, te se proširio na Kamerun, Čad i Niger.

Predsjednik Nigerije Muhammadu Buhari svojoj je vojsci dao rok do kraja mjeseca, odnosno godine, da poraze zloglasnu skupinu. Ipak, očekuje se da će se taj rok produžiti jer Boko Haram i dalje napada i bombardira područja, bez obzira na činjenicu da su od ožujka ostali bez velikog broja gradova pod njihovom kontrolom.

Vjeruje se kako su militanti ubili više od 17 tisuća ljudi, a bez svojih domova ostalo je oko dva milijuna ljudi. Veliki broj škola koje nisu srušene postale su kampovi za one koji su morali otići iz svojih domova. Boko Haram napada škole i zbog protivljenja zapadnjačkom obrazovanju, za koje vjeruju da kvari muslimanske vrijednosti, prenosi BBC.

Komentiraj