UNHCR: Ove godine preko Sredozemlja u Europu će stići 400.000 migranata

EPA/BERND SETTNIK

UNHCR predviđa da će ove godine preko Sredozemlja u Europu stići 400.000 izbjeglica, a sljedeće bi ih godine moglo biti i 450.000 i više, kaže se u dokumentu koji je agencija objavila u utorak.

“Godine 2015. UNHCR predviđa da će oko 400.000 novih izbjeglica zatražiti međunarodnu zaštitu u Europi preko Sredozemlja. Godine 2016. taj broj bi mogao biti 450.000 ili više”, kaže agencija.

Dodaje da je preko 366.000 ljudi već stiglo ove godine do Europe.

Agencija je također upozorila da Europa mora ponuditi zajamčeno preseljenje sirijskih izbjeglica s obzirom da rekordan broj njih odlazi u Makedoniju i Grčku zbog teške situacije u njihovoj domovini i okolnim zemljama.

 

  • “Ovotjedne rasprave u Europi odvijaju se dok vrijeme još više pritišće jer je očito da Njemačka ne može biti rješenje za europski problem”, kazala je na novinskoj konferenciji u Ženevi glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming.

 

Ona je pozdravila izdvojene ponude koje su u ponedjeljak iznijele Velika Britanija i Francuska vezano za prihvat većeg broja sirijskih izbjeglica, no kazala je da prihvatni centri moraju biti ustanovljeni i u zemljama poput Grčke i Mađarske.

Britanski premijer David Cameron obećao je u ponedjeljak da će Velika Britanija primiti do 20.000 izbjeglica iz Sirije u idućih pet godina, odgovarajući time na sve glasnije zahtjeve javnosti da Velika Britanija pomogne tim nesretnim ljudima.

Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je u ponedjeljak da će Francuska primiti 24.000 izbjeglica u okviru planova Europske unije da ih prihvati više od 120.000 u sljedeće dvije godine.

Komentiraj