UNESCO UPOZORAVA Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do nijekanja Holokausta i porasta antisemitizma

Autor:

Sean Kilpatrick / PA Images / Profimedia

U izvješću zajednički objavljenom sa Svjetskim židovskim kongresom, UNESCO kaže da bi povijesno tumačenje Holokausta moglo biti izobličeno, kao i to da bi to dovelo do porasta antisemitizma ako se etički principi na kojima će počivati korištenje umjetne inteligencije (AI)  ne sprovedu na međunarodnoj razini.

UNESCO, organizacija Ujedinjenih naroda za kulturu, upozorila je na nijekanje Holokausta i falisifikacije povijesti od strane umjetne inteligencije (AI).

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost.

To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću.

Zbog manjka nadgledanja i moderacije AI programera, alati generativnog AI-ja mogli bi se trenirati na temelju podataka s internetskih stranica koje niječu Holokaust.

Dodatno, AI omogućava da maliciozni akteri falsificiraju sadržaj poput svjedočanstava svjedoka i povijesnih dokumenata o Holokaustu. Lažne fotografije i audiosadržaj koji stvori generativni AI posebno su uvjerljivi mladim ljudima koji se s takvim sadržajem mogu susresti na platformama društvenih medija.

 

Papa Franjo: Mržnja prema Židovima i judaizma grijeh je protiv Boga

Generativni AI modeli također imaju sklonost izmišljanju događaja i povijesnih fenomena ako nemaju dostatan pristup podacima.

“Ako dopustimo da se razvodne stravične činjenice o Holokaustu, da se izobliče ili falsificiraju putem neodgovornog korištenja AI-ja, riskiramo eksplozivno širenje antisemitizma i postupno smanjenje našeg razumijevanja uzroka i posljedica tih zvjerstava”, rekla je glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Musk: Na X-u je manje antisemitizma nego na drugim platformama

Primjena UNESCO-ovih preporuka po pitanju etičnosti umjetne inteligencije hitno je potrebna kako bi “mlađe generacije odrasle s činjenicama, a ne lažima“, rekla je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.