FaH

UNESCO: Srbija nastavlja lobirati protiv prijema Kosova

Srbija neće odustati od diplomatske borbe i nastojanja da spriječi članstvo Kosova u UNESCO, poručili su visoki srbijanski dužnosnici nakon odluke Izvršnog vijeća ove organizacije da predloži Općoj konferenciji prijem Kosova.

Jučerašnja odluka Izvršnog vijeća, za koju je glasovalo 27 država članica tog tijela, dok ih je 14 bilo protiv, a 14 suzdržano, ocijenjena je kao kršenje međunarodnog prava i pravde, jer službeni Beograd, koji ne priznaje neovisnost Kosova, drži da Kosovo ne može biti ni članicom UNESCO te skrbiti o srpskoj kulturnoj i povijesnoj baštini.

Beograd je, među ostalim, svoje dosadašnje lobiranje i nastojanja da spriječi članstvo Kosova u UNESCO temeljio na činjenicama da vođe kosovskih Albanaca nisu spriječile ekstremiste da posljednja dva desetljeća unište ili oštete neke spomenike kulture koji su na Kosovu pod međunarodnom zaštitom, tako da pojedine pravoslavne srednjovjekovne manastire i crkve i dalje čuvaju vojnici KFOR-a.

Dok šef vladina ureda za Kosovo Marko Đurić inzistira na ocjeni da prijedlog za prijem Kosova u UNESCO proizilazi iz odluke “velikih i moćnih država kojom je pogaženo i međunarodno pravo i pravda”, šef diplomacije Ivica Dačić tvrdi kako odlukom Izvršnog vijeća UNESCO “ništa još nije gotovo”.

“Ne trebamo reagirati iracionalno, već nastaviti borbu jer su nam velike šanse da na Općoj konferenciji odluka bude odbijena. Ništa još nije gotovo”, rekao je Dačić, ističući da je glasovanje pokazalo da postoje ogromne podjele u međunarodnoj zajednici, kao i u unutar UNESCO.

Odluku Crne Gore i Makedonije da glasuju za prijem Kosova u UNESCO, Dačič ocijenio razočaravajućom, ali ne i iznenađenjem.

“Naravno da smo razočarani njihovim stajalištem, ali nismo iznenađeni“, rekao je srbijanski šef diplomacije.

Opća konferencija UNESCO zasjedat će u studenome, a za odluku o prijemu nove države nužni su glasovi dvije trećine članica.

Komentiraj