UNCTAD: “Hrvatska bi zbog pada turizma mogla izgubiti osam posto BDP-a”

Zbog pada turizma uzrokovanog pandemijom, Hrvatska bi mogla izgubiti osam posto BDP-a, procijenio je UNCTAD, UN-ovo tijelo za trgovinu i razvoj u izvještaju objavljenom jučer.

Prema procjeni studije UNCTAD-a, Hrvatska je na trećem mjestu od petnaest država najpogođenijih padom turizma zbog pandemije korona virusa, odmah iza Jamajke i Tajlanda, kojima UNCTAD procjenjuje pad udjela turizma u BDP-u od jedanaest, odnosno devet posto.

Svjetski turizam, procjenjuje tijelo UN-a, mogao bi izgubiti više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa.

Ali to su samo procjene za dosadašnju karantenu i turistički pad. Nastavi li se takva situacija u sljedećih osam mjeseci, globalni turistički gubitak mogao bi porasti na 2.200 milijardi dolara, što je oko 2,8 posto globalnog BDP-a, dok u najpesimističnijem scenariju, da prekid traje 12 mjeseci, gubici mogu premašiti i 3.300 milijardi dolara ili 4,2 posto globalnog BDP-a, upozoravajuće su procjene UNCTAD-a.

Agencija procjenjuje da će svaka zemlja, na izravni gubitak u turizmu od milijun dolara, izgubiti tri milijuna u ukupnom BDP-u, jer turizam izravno utječe i na mnoge druge grane gospodarstva.

Turizam je “okosnica ekonomija mnogih zemalja i životni put milijuna ljudi”, koji se u posljednja dva desetljeća više nego utrostručio, s oko 500 milijardi na 1.600 milijardi dolara.

“Za mnoge zemlje, naročito male otočne države i zemlje u razvoju, kolaps turizma znači i kolaps perspektive za razvoj”, upozorila je uz izvješće UNCTAD-ova direktorica međunarodne trgovine Pamela Coke-Hamilton.

Za Hrvatsku je naročito neugodno predviđanje da bi se zbog sadašnje situacije moglo “snažno, dvoznamenkastim stopama” smanjiti zapošljavanje nekvalificiranih radnika, posebice žena.

U Hrvatskoj, zajedno s Jamajkom i Tajlandom, mogle bi i “najbrže padati plaće za kvalificirane radnike, u optimističnom slučaju za 9 posto”.

UNCTAD je pozvao vlade “na pojačanu socijalnu zaštitu u pogođenim zemljama kako bi se spriječile najgore ekonomske poteškoće za ljude i zajednice koje ovise o turizmu”. Sugeriraju da se “subvencije osmisle tako da pomognu radnicima prelazak u novu industriju”.

“Vlade bi trebale pomagati i turističkim poduzećima koja su suočena s rizikom bankrota, poput hotela, aviokompanija i drugih, a jedan od načina su zajmovi ili nepovratna sredstva s niskim kamatama”, predložio je UNCTAD.

Komentiraj