UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres stao je u srijedu u obranu rješenja s dvjema državama u izraelsko-palestinskom sukobu, zauzevši stajalište različito od Washingtona koji je rekao da neće inzistirati na takvu rješenju.

Čelnik u Bijeloj kući izjavio je u utorak da Washington neće nastojati na rješenju s dvjema državama na Bliskom istoku, dan uoči posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Sjedinjenim Državama.

“Postojala je potpuna suglasnost” u vezi s činjenicom da kraj izraelsko-palestinskog sukoba nije moguć bez “rješenja s dvjema državama i da se sve mora učiniti radi očuvanja te mogućnosti”, rekao je Guterres u srijedu u Kairu, nakon susreta s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al Sissijem.

U utorak je čelnik Bijele kuće koji je htio ostati anoniman izjavio da je “rješenje s dvjema državama koje ne donosi mir cilj koji nitko ne želi ostvariti”.

“Cilj je mir, bilo kao rješenje s dvjema državama ako tako žele obje strane, ili nešto drugo, ako tako žele strane”, dodao je.

Palestinska čelnica Hanane Achraoui je u srijedu kritizirala te izjave. “To nema nikakva smisla”, rekla je za AFP Achraoui, članica izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Načelo dviju država “koje u miru i sigurnosti žive jedna pokraj druge” zagovaraju svi američki predsjednici u zadnjih pedesetak godina, i demokrati i republikanci.

Komentiraj