Predsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu se u Bijeloj kući sastao s Dalaj Lamom, tibetanskim čelnikom u egzilu, unatoč upozorenjima iz Kine da će taj sastanak naštetiti diplomatskim odnosima dvije zemlje.

Obamin četvrti susret u Bijeloj kući s Dalaj Lamom u posljednjih osam godina održan je u rezidenciji predsjednika, a ne u Ovalnom uredu gdje predsjednik uobičajeno prima svjetske čelnike.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je rekao da sastanak u rezidenciji naglašava “osobnu prirodu sureta”.

Obama je pozvao na “sadržajan i izravan dijalog” Dalaj Lame i njegovih predstavnika s kineskim vlastima kako bi se smanjile napetosti i riješile razlike, rekla je Bijela kuća u priopćenju.

Kina Dalaj Lamu smatra opasnim separatistom a glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang je rekao da će ovaj susret ohrabriti “separatističke snage”. On je pozvao Washington da se drži svog obećanja da će priznati da je Tibet dio Kine i prekinuti svaku potporu neovisnosti Tibeta.

Obama je tibetanskom duhovnom vođi rekao da ne podržava neovisnost Tibeta, rekla je Bijela kuća.

Predsjednik SAD-a je Dalaj Lami zahvalio na izrazima sućuti za žrtve nedjeljnog pokolja u gay klubu u Orlandu, rekao je Earnest.

Obama je ranije  govorio o njegovim “toplim osjećajima” za Dalaj Lamu, kako cijeni njegova učenja te da vjeruje “u očuvanje tibetanskih jedinstvenih  vjerskih, kulturnih i jezičkih tradicija”, dodao je Earnest.

U komentaru službene kineske novinske agencije Xinhua Washington se optužuje da je ovim susretom prekršio obećanje da neće podržavati neovisnost Tibeta. Susret je “ozbiljno ugrozio odnose Kine i SAD-a i duboko pogodio osjećaje kineskog naroda”, kaže se u komentaru.

Kada je Obama posljednji put 2014. u Bijeloj kući primio Dalaj Lamu razljutio je Kinu izrazivši “snažnu potporu” ljudskim pravima Tibetanaca. U srijedu su Obama i Dalaj Lama također razgovarali o “jednakoj zaštiti ljudskh prava Tibetanaca u Kini”, rekla je Bijela kuća.

Susret se održao u razdoblju pojačanih napetosti između SAD-a i Kine zbog kineskih teritorijalnih pretenzija u istočnoj Aziji. U razgovoru za agenciju Reuters Dalaj Lama je u ponedjeljak rekao sporove između Kine i njenih susjeda u Južnom kineskom moru treba riješavati  dijalogom.

On je rekao da druge azijske zemlje nisu prijetnja Kini te da kao velika i drevna nacija treba ići za pomirbom i prijateljstvom. “Dugoročno je to u interesu Kine”, rekao je. “Povjerenje i prijateljstvo sa susjednim zemljama je temeljno, uključujući i Sjedinjene Države”.

Dalaj Lama je nakon neuspješne pobune protiv kineske vladavine 1959. pobjegao u Indiju.

Zauzima se za veću autonomiju Tibeta, zbog čega ga kineske vlasti optužuju za poticanje na punu nezavisnost.

Komentiraj