UNATOČ PROTIVLJENJU SLOVENIJE Europska komisija donijela delegirani akt o teranu

HINA / Daniel NOVAKOVIČ / STA

Europska komisija prihvatila je delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima iz Istre priznaje pravo da unatoč prosvjedima Slovenije svoje vino koje proizvode iz grožđa sorte teran prodaju pod nazivom “Hrvatska Istra – teran”, a akt bi mogao biti objavljen početkom idućeg tjedna, javila je u petak Slovenska tiskovna agencija STA koja je u posjedu nacrta te odluke.

Delegiranim se aktom za to istarsko vino prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, ali se u aktu navode specifični i detaljni zahtjevi koje će hrvatski vinari pri prodaji tog vina morati poštivati, navodi slovenska tiskovna agencija.

Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra – teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ ‘teran’ biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra), navodi slovenska agencija.

Prema izvorima koje navode slovenski mediji, delegirani akt o hrvatskom teranu mogao bi biti objavljen već u ponedjeljak.

Slovenija se već dulje vrijeme energično protivi kompromisu o teranu s Hrvatskom, iako je to i u Istri kao i na slovenskom Krasu vrlo slično i tradicionalno vino, s time da ga Slovenci proizvode od grožđa sorte refošk, dok ga u Istri prave od grožđa sorte teran.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i ovih su dana oko pitanja terana navodili da je Europska komisija u tom slučaju popustila Hrvatskoj na štetu Slovenije, te da je postupak donošenja delegiranog akta bio netransparentan, a nisu isključili niti tužbu protiv Europske komisije po tom pitanju jer tvrde da je djelovala netransparentno u slovensko-hrvatskom vinskom sporu.

Komentiraj