Unatoč povećanju broja nesreća 2016. manje poginulih i ozlijeđenih u prometu

Goran Stanzl/PIXSELL

U prvih 10 mjeseci ove godine neznatno je porastao broj nesreća na hrvatskim prometnicama, no rezultati nisu zabrinjavajući jer je smanjen broj poginulih i ozlijeđenih, pokazuju posljednji MUP-ovi podaci.

Poginulih u prometu u deset mjeseci ove godine manje je u odnosu na 2015. za 26 ili devet posto. Istovremeno broj teško ozlijeđenih smanjen je za 43 ili 1,8 posto, a lakše ozlijeđenih za 270 ili 2,6 posto.

Od ukupnog broja smrtno stradalih sudionika prometnih nesreća, njih 169 (64 posto) preminulo je na mjestu nesreće, 18 (6,8 posto) pri prijevozu do zdravstvene ustanove, a 77 (29,2 posto) u razdoblju od 30 dana od prometne nesreće.

Prema policijskim podacima zabilježeno je znatno smanjenje broja smrtnog stradavanja mopedista i motociklista te putnika u automobilima. No, stradalo je više putnika na motociklima i pješaka.

Najviše poginulih bilo je u ‘toplim’ mjesecima, no u MUP-u ističu da bez obzira na pojačan promet ljeti nema vjerodostojnijih trendova koji bi pomogli u zaključivanju.

Prema vrstama prometnih nesreća najviše osoba poginulo je u sudarima iz suprotnih smjerova, na drugom su mjestu slijetanja s ceste, a nakon toga naleti na pješake te bočni sudari.

Brzina neprimjerena uvjetima na cesti uzrok je čak 40 posto pogibija, a slijede nepropisna vožnja i nepoštivanje prednosti prolaska.

U deset mjeseci 2016. poginulo je dvoje djece i to kao pješaci. U istom razdoblju 2015. poginulo je troje djece vozača, četvero putnika i dvoje pješaka pa je ukupan broj smrtno stradale djece 77,8 posto manji u odnosu na 2015.

Prema policijskim podacima strani državljani čine ukupno 9,6 posto nastradalih, odnosno 10,9 posto poginulih u prometnim nesrećama. Najviše je poginulih državljana Bosne i Hercegovine (10), a slijede državljani Austrije (5) i Njemačke (4).

U deset mjeseci 2016. zabilježeno su ukupno 682.582 prometna prekršaja. Gotovo 40 posto odnosi se na prekoračenje brzine, 11 posto na nevezanja sigurnosnim pojasom, 8,9 posto na nepoštivanja prometnih znakova, 5,1 posto na vožnju pod utjecajem alkohola i 4,5 posto na korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Komentiraj