Američki gornji dom Senat velikom je većinom u utorak glasovao za zakon o obrambenom proračunu od 602 milijarde dolara unatoč tomu što je predsjednik Barack Obama zaprijetio staviti veto na ovaj zakon zbog pitanja poput zabrane zatvaranja vojnog zatvora Guantanamo,

Senatori su glasovali 85 za i 13 protiv više nego potrebnom većinom u 100-članom Senatu. Šest republikanaca i sedam demokrata glasovali su protiv ovog zakona koji odobrava vojnu potrošnju za fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada.

Obama je dao niz primjedbi na inačice zakona kojega su usvojili Senat i Zastupnički dom među kojima i na odredbe koje otežavaju zatvaranje zatočeničkog centra u pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi i korištenje financija posebno određenih za ratove u Afganistanu i Iraku da bi se izbjeglo obavezno ograničenje rashoda.

Senatska inačica zakona sada se treba uskladiti s onom koju je usvojio Zastupnički dom prije nego ga se pošalje Obami. Zakon koji je usvojio Zastupnički dom isto tako se suočava s prijetnjama vetom.

Ako zakon bude dovršen prije studenoga kada se biraju svi članovi Zastupničkog doma i trećina Senata, veto bi se mogao pokazati izazovom za demokrate.

Obamina Demokratska stranka nastoji zadržati Bijelu kuću i nada se ponovno osvojiti većinu u Senatu izgubljenu 2014., ako ne i kontrolu nad Zastupničkim domom. Demokrati se, međutim, stalno bore s optužbama republikanaca kako su mekani po pitanju obrane, što bi im bilo otežano ukoliko bi blokirali važan zakon za funkcioniranje Pentagona.

Zakon isto tako zabranjuje zatvaranje vojnih baza unatoč tomu što vojni čelnici kažu da imaju više kapaciteta nego što im treba. Zatvaranje baza je delikatno pitanje za mnoge zastupnike, posebice u izbornoj godini.

Komentiraj