Unatoč masovnim prosvjedima, premijer Bugarske odbija odstupiti

Bugarski premijer Bojko Borisov odbacio je u srijedu zahtjev šefa države Rumena Radeva da njegova koalicijska vlada, suočena s masovnim protuvladinim prosvjedima, podnese ostavku.

“Ostavka ove vlade neće poboljšati situaciju”, kazao je Borisov uoči sastanka vlade i pozvao oporbu da pomogne u prevladavanju krize.

Upozorio je da će posljedice pandemije po bugarsko gospodarstvo biti vrlo ozbiljne te poručio da će se na summitu EU-a u petak založiti da Bugarska iz fonda za obnovu od koronakrize, koji bi trebao iznositi 750 milijardi eura ( 857 milijardi američklih dolara) dobije financijsku pomoć.

No, tisuće Bugara već šest noći za redom prosvjeduje na ulicama Sofije zahtijevajući ostavku Borisova i glavnog državnog odvjentika koje optužuju za korupciju i mafijaško ponašanje. Prosvjedi su se u međuvremenu proširili i na crnomorske gradove Varnu i Burgas te Plovdiv na jugu zemlju.

Prosvjedi su izbili nakon što je glavni državni odvjetnik Ivan Gešev naredio pretres ureda predsjednika države i uhićenje dvojice suradnika Radeva osumnjičenih za trgovinu utjecajem.

Gešev je optužio Radeva za neustavno ponašanje, tvitajući da je narušio neovisnost pravosuđa i da je vršio pritisak na ured tužitelja.

Prosvjede podupire oporbena Socijalistička stranka čijim je glasovima 2016. Radev, proruski orijentiran, izabran za predsjednika.

Sljedeći parlamentarni izbori zakazani su za ožujak 2021

Komentiraj