Unatoč koronavirusu, tisuće Izraelaca okupilo se u prosvjedu protiv Netanyahua

Unatoč smjernicama protiv javnih okupljanja zbog pandemije koronavirusa, tisuće Izraelaca okupilo se u središtu Tel Aviva radi prosvjeda protiv politike Benjamina Netanyahua.

Glasnogovornik policije rekao je da je riječ o stotinama, no medijska izvješća govore o tisućama okupljenih u subotu. Imajući na umu upute za fizičko distanciranje radi sprečavanja širenja koronavirusa, prosvjednici su osigurali da stoje na razmaku najmanje dva metra jedan od drugoga.

Takozvani pokret “Crne zastave” kaže da je demokracija potkopana Netanyahovom vladom, a prosvjeduju i protiv vlade nacionalnog jedinstva Netanyahua i njegova  političkog suparnika Bennyja Gantza, kreirane kao način da se pomogne zemlji u prevladavanju zdravstvene krize.

Karmi Gillon, bivši šef obavještajne službe Shin Bet, pozvao je na dokončanje Netanyahuove “agresivne klevetničke kampanje protiv sudaca visokog suda”, prema medijskim izvješćima. Bude li koji sudac ubijen, bit će to Netanyahuova odgovornost, istaknuo je.

Netanyahu je tvrdio da su optužbe za korupciju s kojima se suočava pokušaj udara i rutinski je kritizirao pravosudni sustav zemlje.

Vlada nacionalnog jedinstva Gantza i Netanyahua sastavljena je kako bi se nakon više od godinu i pol prevladao politički zastoj, a objema stranama  osigurava vodstvo dok se zemlja suočava s prijetnjom koronavirusa.

Gantz je svejedno oklijevao priključiti se vladi, upravo zbog Netanyahuovih pravnih problema.

Komentiraj