Unatoč Brexitu: Europski parlament želi nastavak suradnje s mladim Britancima

Europski parlament je odlučio ostati prisutan u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Brexita i omogućiti mladim Britancima da sudjeluju u programima parlamenta zajedno s milijunima državljana članica EU-a koji žive u toj zemlj.

Nakon što je u veljači 2019. Europski parlament  (EP) odlučio putem svog ureda u Londonu ostati prisutan u Ujedinjenom Kraljevstvu, prošlog su tjedna predsjednik David Sassoli i čelništvo parlamenta odlučili prilagoditi svoje programe komunikacije s građanima kako bi omogućili mladim Britancima da sa svojim sugrađanima iz zemalja Unije nastave u sudjelovati u njima, objavo nje Europski parlament.

Europski parlament želi i dalje biti i prisutan u obrazovnom sustavu Ujedinjenog Kraljevstva te će svim školama u toj zemlji ponuditi sudjelovanje u programima poput Euroscole, kroz koji se učenici pobliže upoznaju s funkcioniranjem Europskog parlamenta i Unije, te Škola ambasadora Europskog parlamenta.

Euroscola je redoviti godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz svih država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima.

Učenici iz članica Europske unije predstavljaju svoje škole na prednatjecanjima u vlastitim državama, a najuspješniji među njima odlaze u Strasbourg i na jedan dan u dvorani za plenarne sjednice EU-a sudjeluju u simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu te glasaju o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse.

Program Škola ambasadora EP za cilj ima podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani. Funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori te u svojim školama uspostavljaju info-točku za informiranje o europskim institucijama.

Mladi u Ujedinjenom Kraljevstvu moći će sudjelovati i u programima poput Europskog događaja za mlade (EYE), u okviru kojeg se svake druge godine tisuće mladih okupljaju u sjedištu parlamenta u Strasbourgu i dva dana s europarlamentarcima raspravljaju o izazovima s kojima se suočava EU i kako ih riješiti.

Ujedinjeno Kraljevstvo je nakon gotovo 50 godina članstva  službeno napustilo Europsku uniju 31. siječnja 2020. te je EU tu zemlju uvrstio na popis trećih zemalja. Tim je činom London napustio jedinstveno tržište, carinsku uniju a, među ostalim, i EU-ov program studentske razmjene Erasmus.

Dan uoči izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz jedinstvenog europskog tržišta britanski premijer Boris Johnson i čelnici Europske unije potpisali su ugovor o odnosima dvije strane nakon brexita.

Komentiraj