UN zabrinut zbog pogibije 25 civila u Helmandu

EPA/GHULAMULLAH HABIBI

Snage Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) izrazile su u nedjelju zabrinutost zbog pogibije 25 civila u zadnja tri dana u pokrajini Helmandu, na jugu Afganistana, u žestokim borbama s talibanima, među kojima je 18 poginulo u američkim bombardiranjima.

U američkim zračnim udarima na okrug Sangin u četvrtak i u petak poginulo je 18 osoba, mahom žene i djeca, navodi UNAMA u priopćenju.

Američke zračne snage su prošlog tjedna pojačale zračne napade u toj pokrajini koja je najvećim dijelom u rukama talibana, kako bi poduprle afganistansku vojsku koja pokušava zaustaviti pobunjeničku ofenzivu.

Usto, osam osoba je poginulo u subotu u bombaškom napadu na skupinu vojnika u prijestolnici Helmanda, Laškar Gahu, koji pobunjenici opisuju kao odgovor na američke zračne udare.

“UN-ove snage za pomoć Afganistanu izražavaju svoju iskrenu zabrinutost zbog nedavne eskalacije nasilja u pokrajini Helmandu u kojemu je život izgubilo najmanje 25 civila, uglavnom žene i djeca, a velik broj je ranjen”, navodi se u tekstu.

UN je u petak izvijestio da je počeo istragu o zračnim udarima, a guverner Helmanda je zanijekao informacije o pogibiji civila u Sanginu.

Talibani sada kontroliraju deset od četrnaest okruga u Helmandu koji proizvodi najviše opijuma u zemlji, koji je glavni izvor prihoda pobunjenika.

Komentiraj