UN: Uspostavljanje zaštitnih centara za djecu migrante

FaH

Ujedinjeni narodi uspostavljaju niz zaštitnih centara za djecu bez pratnje i migrantske obitelji koje dolaze iz Grčke  preko balkanskih zemalja, priopćile su agencija UN-a za izbjeglice i dječja fondacija u petak.

Dvadeset centara služit će kao sigurna mjesta za djecu i roditelje u kojima se mogu igrati, odmoriti i dobiti savjet, rekla je UN-ova agencija za pomoć dodajući da su djeca koja sama putuju ugrožena zbog bolesti, nasilja i krijumčarenja ljudima.

Osim toga, centri će služiti tomu da ponovno spoje djecu i njihove roditelje, jer su mnoge obitelji razdvojene usred kaosa na granicama ili pri ukrcaju u autobuse, rekao je glasnogovornik UNICEF-a u Ženevi.

“Na tim putovanjima život je djeci uzdrman u temeljima, suočena su sa zbrkom i nevoljama na svakom koraku svoga puta, kazala je koordinatorica UNICEF-a za izbjeglice Marie-Pierre Poirier.

Četiri zaštitna centra već su počela s radom na grčkim otocima na obje strane grčko-makedonske granice.

Drugi će biti otvoreni u sljedeća tri mjeseca u tim dvjema zemljama, ako i u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Prošle je godine više od 90.000 djece bez pratnje ili odvojene od roditelja tražilo azil u Europi, uglavnom u Njemčkoj i Švedskoj, prema podacima kojima raspolaže UN.

Među izbjeglicama  koje prelaze more iz Turske u Grčku 60 posto su žene i djeca.

Komentiraj