EPA

UN upozorava na eskalaciju ako se do petka ne riješi kriza u Jeruzalemu

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Nickolay Mladenov u ponedjeljak je upozorio da bi do petka trebalo pronaći rješenje za krizu nastalu u Jeruzalemu jer ona prijeti “potencijalno katastrofalnim posljedicama i izvan zidina Staroga grada”.

Izraelci su na ulazima u džamiju Al-Aqsu postavili detektore metala nakon što su 14. srpnja ondje ubijena dvojica policajaca, nakon čega su izbili najkrvaviji sukobi između Izraelaca i Palestinaca u posljednjih nekoliko godina.

“Iznimno je važno da se rješenje aktualne krize pronađe do petka”, rekao je Mladenov novinarima nakon što je o događajima u Jeruzalemu izvijestio Vijeće sigurnosti iza zatvorenih vrata.

“Opasnosti na mjestu događaja mogle bi eskalirati ako dopustimo da se u petak održi još jedna molitva, a da prethodno nismo pronašli rješenje”, smatra Mladenov, koji je upozorio i na to da bi se kriza mogla proširiti.

“Stanje bi moglo imati potencijalno katastrofalne posljedice koje će prijeći zidove Staroga grada, granice Izraela i Palestine, pa i Bliskog istoka”, upozorio je Mladenov.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti zasijedalo je o krizi na zahtjev Švedske, Francuske i Egipta.

Zamjenik švedskog veleposlanika pri UN-u Carl Skau na Twitteru je nakon satanka napisao kako su se članovi Vijeća “složili da je potrebno raditi na deeskalaciji sukoba, osuditi nasilje te započeti hitan dijalog kako bi se u Jeruzalemu napetosti smirile”.

“Svakome ćemo omogućiti dolazak na molitvu na Brdo hrama, no istodobno ćemo poduzeti sve što je potrebno kako bismo održali sigurnost ovog značajnog mjesta”, rekao je prije sastanka izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon.

“Mi smo protiv nasilja… i željeli bismo da Vijeće sigurnosti pokaže političku volju da zaštiti palestinski narod od nasilja Izraelaca”, kazao je palestinski izaslanik u UN-u Rijad Mansur.

Komentiraj