UN “U razgovorima sa Sjevernom Korejom treba pokrenuti pitanje ljudskih prava”

EPA/JASON SZENES

UN-ov stručnjak pozvao je Sjedinjene Države i druge sile da pokrenu pitanje ljudskih prava u razgovorima sa Sjevernom Korejom, priopćivši kako će to pomoći da eventualni postignuti napredak prema denuklearizaciji bude “održiv”.

Tomas Ojea Quintana, posebni izvjestitelj UN-a za Sjevernu Koreju, pozvao je Pjongjang da počne oslobađati zatvorenike u skladu s postupnom općom amnestijom.

U izvješću iz 2014. istražitelji UN-a rekli su kako se smatra da se 80.000 do 120.000 ljudi nalazi u logorima u toj izoliranoj zemlji, u kojoj, kako navodi Ojea, nema vladavine zakona.

On je govorio na brifingu za novinare u Ženevi u četvrtak, nekoliko dana prije povijesnog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u Singapuru 12. lipnja.

“Ono što želim reći je da je u nekom trenutku, bilo to na predstojećem summitu ili drugim summitima koji će doći ili sastancima, jako važno da se postvai pitanje ljudskih prava. U suprotnom će to biti problem u smislu postizanja održivog sporazuma sa Sjevernom Korejom vezano uz denuklearizaciju”, kazao je.

Nepokretanje takvih pitanja poslalo bi “pogrešnu poruku”, dodao je.

Sjeverna Koreja ne priznaje njegov mandat i njegove preporuke nisu obvezujuće.

Komentiraj