UN U Iraku otkriveno više od 200 masovnih grobnica žrtava IS-a

EPA/MURTAJA LATEEF

Više od 200 masovnih grobnica otkriveno je na područjima u Iraku koja su ranije bila pod kontrolom ekstremista Islamske države (IS), priopćili su u utorak Ujedinjeni narodi.

Grobnice sadrže posmrtne ostatke tisuća ljudi za koje se vjeruje da su žrtve te sunitske ekstremističke skupine, a strahuje se da bi moglo biti još puno više od 202 grobnice koje su otkrivene u četiri pokrajine – Ninevi, Kirkuku, Salah al-Dinu i Anbaru – u sjevernim i zapadnim dijelovima Iraka nedaleko od granice sa Sirijom.

U izvješću UN-a se navodi da su među mrtvima žene, djeca, stariji i invalidi kao i pripadnici iračkih oružanih snaga i policije.

Islamska država držala je pod kontrolom ta područjima od 2014. do svog poraza u prosincu 2017.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da se u 202 grobnice, dokumentirane u izvješću, nalazi između 6000 i 12.000 mrtvih tijela. Međutim, točan broj je teško utvrditi, kaže se u izvješću, budući da su iskapanja dosad provedena u samo 28 grobnica i ekshumirano je 1258 tijela.

Najmanja masovna grobnica, otkrivena u Mosulu, sadrži osam tijela dok je u najvećoj, koja se nalazi južno od tog grada, oko 4000 tijela.

UN je ranije rekao da IS ubio u Iraku gotovo 33.000 civila, a više od 55.000 je ranjeno.

Komentiraj