UN Sve oči uperene u Iran

Iranski predsjednik Hasan Rohani (foto) trebao bi se u srijedu obratiti Općoj skupštini UN-a, a njegov govor zasigurno će privući veliku pozornost svjetskih čelnika drugog dana okupljanja u New Yorku.

Rohani će za govornicu UN-a izaći u vrijeme povećanih napetosti između Irana i SAD-a i nakon što je optužio Washington da je glavni podržavatelj terorizma na Bliskom istoku.

Očekuje se da će Rohani odgovoriti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je u utorak izravno optužio Iran za napade na saudijska naftna postrojenja.

Nagađalo se i o mogućem sastanku Rohanija i Trumpa u sjedištu UN-a, no iranski predsjednik je rekao da najprije treba obnoviti povjerenje.

Rohani se sastao s europskim čelnicima, nakon što su Francuska, Njemačka i Velika Britanija u ponedjeljak objavile kako vjeruju da Iran “snosi odgovornost” za napade u Saudijskoj Arabiji.

Pregovore sa SAD-om Iran uvjetuje američkim povratkom nuklearnom sporazumu iz 2015., no Trump je na Općoj skupštini branio povlačenje iz sporazuma i nametanje sankcija Iranu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u utorak rekao da će se propustiti prilika ako Rohani napusti SAD a da se nije sastao s Trumpom.

Rohani je u utorak rekao da je spreman razgovarati o malim promjenama, dodacima ili dopunama nuklearnog sporazuma iz 2015. potpisanog između Irana i šest svjetskih sila ako SAD ukine sankcije Islamskoj republici.

Trump koji provodi politiku “gospodarskog pritiska” na Iran kako bi ga natjerao na pregovore o uvjetima sporazuma, u utorak je rekao da nema namjeru odustati od sankcija.

Komentiraj