UN šalje stručnjake u Saudijsku Arabiju istražiti napade

Stručnjaci Ujedinjenih naroda odlaze u Saudijsku Arabiju gdje će provesti međunarodnu istragu o napadima na naftna postrojenja u subotu, doznaje se u srijedu od diplomatskih izvora.

“Dobro je što će biti provedena međunarodna istraga o toj aferi”, naglasio je jedan od neimenovanih izvora. Stručnjaci su na putu ili su već stigli, rekao je jedan drugi diplomat.

Mandat tih stručnjaka se temelji na rezoluciji kojom je potvrđen nuklearni sporazum 2015. s Iranom i na rezoluciji na temelju koje je Jemenu određen embargo na oružje, pojasnili su diplomati.

Prva rezolucija, usvojena 2015., predviđa mogućnost slanja stručnjaka političkog odjela Ujedinjenih naroda kada se u nekoj zemlji pronađe oružje proizvedeno u Iranu.

Rezoluciju o Jemenu, također usvojena 2015., pratilo je osnivanje odbora stručnjaka zaduženih za primjenu embarga na oružje. Taj odbor redovno predaje izvješća. Njihovi stručnjaci su pozvani jer su Houthi pobunjenici preuzeli odgovornost za napade u subotu, precizirao je jedan diplomatski izvor.

Komentiraj