UN poziva na povlačenje stranih snaga i plaćenika iz Libije, ima ih oko 20 tisuća

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je, jednoglasno odobrenom izjavom pozvalo na povlačenje svih stranih snaga i plaćenika iz Libije “bez daljnjeg odgađanja”.

Pozdravilo je i glasanje libijskog parlamenta za novu ujedinjenu vladu u srijedu, koja bi ovu zemlju bogatu naftom trebala povesti u prosinačke izbore nakon desetljeća sukoba koji su izbili poslije svrgavanja s vlasti diktatora Moamera el Gadafija.

“Vijeće sigurnosti poziva sve strane da u cijelosti provedu sporazum o prekidu vatre te poziva države članice da poštuju i podrže provedbu sporazuma u potpunosti”, stoji u izvješću koje je odobrilo svih 15 članica Vijeća.

Po podacima jednog od glavnih tijela UN-a, krajem 2020. u Libiji je ostalo oko 20 tisuća stranih vojnika i plaćenika, a od tada nisu uočena bilo kakva povlačenja.

Rezolucije Vijeća sigurnosti

“Vijeće sigurnosti poziva sve države članice na potpuno poštivanje UN-ova embarga na oružje u skladu s odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti”, stoji u tekstu.

Embargo na oružje, uveden nakon što je pod vodstvom NATO-a s vlasti svrgnut Gadafi, već godinama se redovito krši, kažu stručnjaci UN-a odgovorni za njegovu provedbu.

Njihovo godišnje izvješće očekuje se narednih dana.

Stručnjaci su i ranije osuđivali prisutnost u Libiji ruskih plaćenika, turskih trupa i naoružanih skupina koje su činili Sirijci, Sudanci i državljani Čada.

“Vijeće sigurnosti prepoznaje potrebu za planiranjem postupka razoružanja, demobilizacije i reintegracije oružanih skupina, za reformom sigurnosnog sektora i za primjenom sveobuhvatnog civilnog sigurnosnog plana za Libiju u cjelini”, stoji u priopćenju.

Komentiraj