UN: Povijesni korak SAD-a i Kine glede klimatskih promjena

FaH

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u nedjelju je pozdravio “povijesni korak” SAD-a i Kine koje su se i službeno pridružile pariškom sporazumu o klimi, ističući da se radi o dvoje najvećih zagađivača okoliša.

“Samo će akcija pridonijeti sve većim i boljim rezultatima”, kazao je Ban novinarima na summiti G20 u kineskom gradu Hanzhou.

Pozvao je i ostale zemlje da slijede primjer SAD-a i Kine i ratificiraju spomenuti sporazum koji može stupiti na snagu samo ako ga usvoji 55 država koje su odgovorne za 55 posto globalne emisije štetnih plinova s učinkom staklenika. Potez SAD-a i Kine utoliko je značajan jer te dvije zemlje zajedno  ispuštaju skoro 40 posto stakleničkih plinova.

Prije SAD-a i Kine sporazum su ratificirale 24 zemlje koje su odgovorne za samo nešto više od jedan posto emisije plinova u svijetu.

“Potez dviju zemalja koje su najveći zagađivači, učinjen istovremeno i rano, trebao bi potaknuti i druge zemlje da brzo nešto poduzmu”, kazao je u subotu savjetnik u Bijeloj kući za klimu Brian Deese.

Kina je odgovorna za više od 20 posto ukupne emisije dok SAD pokriva još 17,9 posto. Rusija je odgovorna za 7,5 posto a Indija za 4,1 posto emisije stakleničkih plinova.

Sporazum o klimi je prošlog prosinca u Parizu potpisalo skoro 200 zemalja i to je prvi svjetski akcijski plan za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i zadržavanje porasta globalne temperature na manje od dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Stručnjaci upozoravaju da već prijeti opasnost o prekoračenju ciljane temperature, a UN-ova agencija navodi da je 2016. na putu da postane najtoplija od početka mjerenja te da je pretekla prošlu godinu.

Komentiraj