UN: Povećan uzgoj maka u Afganistanu 2016.

Fah

Površine za uzgoj maka porasle su za 10 posto 2016. u Afganistanu, prvom svjetskom proizvođaču, nakon iznimnog pada prošle godine, po procjenama UN-a objavljenima u nedjelju u Kabulu.

To povećanje kulture na ukupnu površinu od 201.000 hektara koje se pripisuje “boljim klimatskim uvjetima”, daje naslutiti porast proizvodnje opijuma za 43 posto, na 4600 tona nasuprot 3300 tona u 2015., piše u izvješću agencije UN-a protiv droge i kriminala.

Za ministricu zaduženu za borbu protiv droge Salamat Azimi, “glavni uzrok tog povećanja je porast nesigurnosti i nedostatak sredstava” što je omelo kampanju iskorjenjivanja.

U ovom stadiju samo 13 od 34 pokrajine u zemlji nemaju mak, kazala je ona pred novinarima.

“Vrlo je uznemirujuće vidjeti kulturu maka kako se širi u sjevernim pokrajinama” gdje je bila gotovo nepostojeća, otkrio je dužnosnik UN-ove agencije protiv droge i kriminala u Kabulu Andrey Avetisyan.

Naprotiv, dok se 93 posto maka, sirovine za opijum, uzgaja na jugu zemlje, UN-ov dužnosnik bilježi “ohrabrujući” manji pad u nekim južnim pokrajinama, posebice za “sedam posto u Helmandu”, prvom svjetskom proizvođaču.

Helmand koji graniči s Pakistanom jedna je od najnemirnijih pokrajina u zemlji uz susjedni Uruzgan. Većinom izbjegne vladine kontrole a meta je neprekidnim ofenzivama talibana koji ondje djeluje vrlo slobodno, skupljajući “namet” od uzgajivača maka kako bi financirali svoju pobunu.

General Baz Muhamed Ahmadi, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, zadužen za borbu protiv droge, podsjetio je da je “većina ratova u Afganistanu financirana uzgojem maka. Gdje god vidite mak u Afganistanu, ima i sukoba”, naglasio je on.

Komentiraj